Antena 3 CNN Actualitate Cultură Comandant sovietic: URSS era aproape de înfrângere în faţa Germaniei

Comandant sovietic: URSS era aproape de înfrângere în faţa Germaniei

Comandant sovietic: URSS era aproape de înfrângere în faţa Germaniei
Sursa foto: maresalul jukov
06 Mai 2010   •   23:21

Un interviu în care un comandant sovietic a admis cât de aproape a fost Moscova să fie învinsă de Germania în al Doilea Război Mondial a fost difuzat în premieră în Rusia.
Uniunea Sovietică aproape a fost învinsă în 1941 şi a avut de suferit din cauza unei planificări defectuoase, declara mareşalul Gheorghi Jukov într-un interviu ce a fost interzis de la înregistrarea acestuia, în 1966.
Jukov, cel mai decorat general din istoria Rusiei şi a URSS, a admis că generalii sovietici nu aveau încredere că ar putea ţine forţele germane pe linia de apărare Mojaisk la Moscova.
"Aveau comandanţii încredere că vom putea menţine acea linie de apărare şi să putem opri inamicul? Trebuie să spun sincer că nu aveam o certitudine totală.
"Ar fi fost posibil să reţinem primele unităţi ale duşmanului, dar dacă trimitea repede principalul grup, ar fi fost dificil de oprit ," arăta acesta reporterului, scriitorul sovietic Konstantin Simonov.
Jukov a rememorat detaliile despre întâlnirea cu Stalin. El îşi aducea aminte că un Stalin bolnav de gripă l-a convocat la Moscova în octombrie 1941 pentru a salva ce se mai putea din apărarea dezordonată de pe frontul de vest din Moscova.
Pe front, Jukov a descoperit că apărarea era "absolut insuficientă".
"Era o situaţie extrem de periculoasă. În esenţă, toate deschiderile spre Moscova erau libere. Trupele noastre pe linia de apărare Mojaisk nu ar fi putu opri duşmanul dacă înainta spre Moscova."
Ulterior, acesta a fost făcut comandant al Frontului de Vest.
Duoă război, relaţiile dintre cei doi lideri de stat s-au răcit, Stalin devenind suspicios pe popularitate lui Jukov. Drept urmare acesta din urmă a primit posturi obscure în Odessa şi Urali.
După moartea lui Stalin, Jukov a fost ministru al Apărării, dar a rămas o figură controversată, iar autorităţile sovietice au ordonat distrugerea casetelor de la interviu. O copie de arhivă însă a scăpat.
În cele din urmă, cunoscuta vreme din Rusia a jucat un rol important în înfrângerea Germaniei naziste, dar Wehrmacht "s-a supraestimat pe sine şi a subestimat trupele sovietice," arăta Jukov.
Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close