Antena 3 CNN Actualitate Cultură Prima carte scrisă în limba română, scoasă la licitație în Bucureşti. Preţul porneşte de la câteva mii de euro

Prima carte scrisă în limba română, scoasă la licitație în Bucureşti. Preţul porneşte de la câteva mii de euro

"Cazania lui Varlaam", apărută în 1643, este scoasă la licitaţie pentru preţul de pornire de 5.000 de euro, pe 17 noiembrie, într-un eveniment dedicat cărţilor şi manuscriselor de colecţie, la București.

Prima carte scrisă în limba română, scoasă la licitație în Bucureşti. Preţul porneşte de la câteva mii de euro
Sursa foto: Foto: Facebook/Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu" Iaşi
de Alexandra Dima    |    09 Noi 2022   •   09:22

"Cazania lui Varlaam", prima lucrare în limba română, tipărită în 1643, în doar câteva exemplare, este o apariţie extrem de rară în piaţa românească de carte. 

Ediţia princeps a fost editată de mitropolitul Varlaam şi tipărită în tipografia domnească de la Mănăstirea „Trei Ierarhi”, în timpul domnitorului Vasile Lupu. Cartea a fost retipărită în nenumărate ediţii de-a lungul timpului, fiind una dintre cele mai citite din trecutul nostru.

Licitaţia de la Bucureşti mai oferă colecţionarilor accesul la o premieră pe piaţa românească de carte: „Profeţiile (lui Nostradamus)” de Michel de Nostredame. Volumul de colecţie este scris în limba franceză, în 1568, la Lyon, iar în licitaţie are un preţ de pornire de 300 de euro.

Evenimentul din 17 noiembrie reuneşte şi cea mai mare colecţie de hrisoave şi zapise scoase vreodată la licitaţie. De asemenea, colecţionarii pot licita o impresionantă selecţie de hărţi rare ce datează din anii 1700 sau hărţi de colecţie ce prezintă evenimente istorice importante.

Tradiţionala Licitaţie de Carte, organizată de Casa de Licitaţii A10 by Artmark din București, oferă bibliofililor şi accesul la o selecţie specială de cărţi rare care poartă semnătura olografă a unor scriitori români celebri.

Cele 219 piese sunt expuse până pe 17 noiembrie la Palatul Cesianu-Racoviţă şi pot fi admirate în regim gratuit de luni până duminică în intervalul orar 10-20.

×
Subiecte în articol: licitatie carte
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close