Antena 3 CNN Actualitate Cultură Premieră în Guatemala. Un altar maiaş, descoperit pe coasta de est

Premieră în Guatemala. Un altar maiaş, descoperit pe coasta de est

Premieră în Guatemala. Un altar maiaş, descoperit pe coasta de est
13 Apr 2008   •   12:33

Ultar maiaş, care datează din secolele 2-3 î.Hr., a fost descoperit de către arheologi în parcul naţional Tak'alik Ab'aj, situat pe coasta de est a Guatemalei. Acesta a fost descoperit pe 10 martie, însă descoperirea lui a fost făcută public abia în această săptămână. Conform specialiştilor, descoperirea reprezintă o noutate, pentru că se demonstrează că respectivul parc ar putea fi locul de naştere al culturii maiaşe.

„Dacă altarul era descoperit în nordul ţării, în zona maiaşă Peten, nu era nimic nou, dar pentru că a fost descoperit pe coastă este un eveniment pentru lumea arheologiei”, a declarat Miguel Orrego Corzo, directorul parcului arheologic. Conform lui Corzo, altarul măsoară 1,20 metri lăţime, 1,50 metri înălţime şi 40 de centimetri grosime.

Acest altar „are pe suprafaţa sa sculptura unei broaşte ţestoase, stilul fiind olmec şi conţine în mijloc un personaj cu o coafură maiaşă şi o haină specifică şi care stă pe un tron, cu picioarele încrucişate”, a precizat Christa Schieber, directorul şantierului de excavaţii. Schieber a adăugat totodată că descoperirea altarului ar putea aduce indicii cu privire la fondatorul unei dinastii şi la numele de origine al oraşului.

Antena3.ro

×
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close