Antena 3 CNN Actualitate Cultură Premiul Nobel pentru literatură în 2022, câștigat de scriitoarea franceză Annie Ernaux

Premiul Nobel pentru literatură în 2022, câștigat de scriitoarea franceză Annie Ernaux

Astăzi fost anunțat câștigătorul premiului Nobel pentru literatură pe anul 2022.

Premiul Nobel pentru literatură în 2022, câștigat de scriitoarea franceză Annie Ernaux
Sursa foto: Agerpres
de Mia Lungu    |    06 Oct 2022   •   14:43

Scriitoarea franceză Annie Ernaux a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură 2022 "pentru curajul și luciditatea clinică cu care descoperă rădăcinile, înstrăinările și constrângerile colective ale memoriei personale"

Ernaux, a cărei operă este în mare parte autobiografică, are 82 de ani.

Premiul este acordat de Academia Suedeză și este în valoare de 10 milioane de coroane suedeze (914.704 dolari), potrivit Reuters.

Printre favoriții de la casele de pariuri pentru premiul din acest an s-au aflat scriitorul francez Michel Houellebecq, care și-a câștigat faima internațională cu romanul său din 1998 Atomised, kenyanul Ngugi wa Thiong'o, poeta canadiană Anne Carson și indianul Salman Rushdie.

Annie Ernaux, născută Duchesne, este o scriitoare franceză. Opera sa literară este în esență autobiografică. Cartea ei Les Années a fost publicată în Franța în 2008 și are un mare succes. 

În 1974, Ernaux a publicat primul ei roman autobiografic Les Armoires vides. În 1984, a primit Prix Renaudot pentru La Place.

Romanul Les Années, publicat în 2008, a câștigat mai multe premii. Tot în 2008 a primit „Prix de la langue française” pentru întreaga sa lucrare.

În 2011, ea a publicat L’Autre Fille, o scrisoare către sora ei care a murit la vârstă de șase ani.

În aprilie 2016, ea a publicat o altă lucrare autobiografică, Mémoire de fille, în care tratează primele experiențe sexuale realizate în vara anului 1958 și gustul lor pe tot parcursul vieții. 

Premiile pentru realizări în domeniul științei, literaturii și păcii au fost înființate prin testamentul chimistului și inginerului suedez Alfred Nobel, a cărui invenție a dinamitei l-a făcut bogat și celebru, și sunt acordate din 1901.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close