Antena 3 CNN Actualitate Cultură Profesorul Ionel Sinescu, acuzat de plagiat, candidează pentru un post în Academia Română

Profesorul Ionel Sinescu, acuzat de plagiat, candidează pentru un post în Academia Română

Profesorul Ionel Sinescu, acuzat de plagiat, candidează pentru un post în Academia Română
Sursa foto: plagiat
27 Apr 2009   •   18:49

Profesorul Ionel Sinescu vizează un post pentru Academia Română în condiţiile în care lumea medicală consideră că evoluţia carierei sale s-ar baza pe un tratat care nu poate fi găsit în colecţiile Bibliotecii Nationale sau cele ale Bibliotecii Centrale Universitare. De altfel, o editură americană a anunţat că nu a autorizat reproducerea unui tratat, publicat de medicul Sinescu sub semnătura sa.

Doctorul Ionel Sinescu a fost acuzat de către ziarele Ziua şi Gardianul că a copiat fragmente întregi şi grafice dintr-un tratat apărut în Statele Unite în 1957, în lucrarea sa, ?Urologie clinica", din 1998. Dovada a venit atunci când editura americană în cauză a anunţat că nu a autorizat reproducerea.

Asemănările între cele două sunt izbitoare: titlurile capitolelor sunt identice, iar frazele de deschidere ale acestora diferă doar ca topică. Profesorul Sinescu a explicat că nu a pretins niciodată că lucrarea sa ar fi originală. De reţinut însă, că a semnat-o şi a trecut-o în propriul CV.

A doua acuzaţie de plagiat a profesorului Sinescu survine la lucrarea semnată de fostul Ministru al Sănătăţii, Mircea Beuran. Este vorba despre o traducere după un ghid medical international la care a colaborat şi Ionel Sinescu. În 1997, el semnează drept colaborator pe volumul "Ghidul medicului de gardă", fostul ministru.

Lucrarea a fost plagiată aproape în întregime, iar autorul ei, sancţionat, în urma unor sesizări apărute în presa centrală. Profesorul Sinescu a refuzat sub orice formă să-şi recunoască calitatea de autor, deşi semnătura sa se regăseşte pe volum, în calitate de colaborator. Această colaborare i-a adus sancţiuni administrative - suspendarea pe o perioadă de doi ani a dreptului de înscriere în concurs pentru ocuparea unei funcţii de conducere, îndrumare şi control în învăţăamânt.

Antena 3

×
Subiecte în articol: profesor Academia Romana
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close