Antena 3 CNN Actualitate Cultură Salonic. Peste 1.000 de morminte antice, descoperite în timpul lucrărilor la metrou

Salonic. Peste 1.000 de morminte antice, descoperite în timpul lucrărilor la metrou

Salonic. Peste 1.000 de morminte antice, descoperite în timpul lucrărilor la metrou
11 Sep 2008   •   17:46

Arheologii greci au scos la iveală 1.414 morminte antice în timpul săpăturilor pentru cele patru staţii ale viitoarei reţele de metrou din Salonic, în nordul Greciei. Ministerul grec al Culturii a informat într-un comunicat că mormintele au fost descoperite pe un şantier aflat la sud de biblioteca Universităţii din Salonic şi că au o vechime ce se întinde pe durata a circa opt secole, din epoca elenistică până în cea a căderii Imperiului Roman.

Mormintele sunt construite din lemn, piatră şi marmură şi prezintă o paletă largă de stiluri arhitecturale. Conform Mediafax, în 300 dintre respectivele vestigii, arheologii au descoperit ofrande bogate incluzând vase din pământ şi sticlă, monede de bronz şi aur, în special romane şi persiene, bijuterii din bronz şi aur şi diverse alte obiecte metalice sau din os. În iunie au fost descoperite şi patru coroane din aur, reprezentând ramuri de măslin răsucite, precum şi bucăţi din ziduri antice, conducte de apă şi un fragment de mozaic.

Ca şi la Atena, în urmă cu 15 ani, săpăturile pentru metroul din Salonic le-a deschis arheologilor un câmp vast de cercetare într-un oraş care a fost principalul centru urban din nordul Greciei, după fondarea sa în secolul IV înainte de Hristos.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close