Scriitorul francez Maurice Pons a murit la 91 de ani

09 Iun 2016   •   08:19
Scriitorul francez Maurice Pons a murit la 91 de ani Foto: excursuses

Scriitorul francez Maurice Pons, autorul romanului 'Les Saisons' ("Anotimpurile"), a murit miercuri dimineaţă la vârsta de 91 de ani, la centrul cultural Moulin d'Andé, în care se retrăsese de peste 50 de ani, a informat o prietenă a autorului, Sylvia Habault, citată de AFP.

Născut în 1925 la Strasbourg (estul ţării), Maurice Pons a făcut studii de filosofie pe care e-a abandonat. Primul său roman, 'Métrobate' l-a publicat în 1951, urmat de 'La Mort d'Eres' în 1953.

În 1957, Maurice Pons se retrage la Moulin d'Andé, situat pe Sena. Moara care datează din secolul al XII-lea este proprietatea lui Suzanne Lipinska, care a deschis aici un centru cultural şi de creaţie artistică (teatru, literatură, cinema).

Reprezentanţii ai Noului val au găsit aici găzduire, precum regizorii François Truffaut, Louis Malle, Alain Cavalier care au scris aici câteva din scenariile lor. Filmul 'Jules et Jim' a fost în parte turnat la Moulin d'Andé.

În 1958, Maurice Pons a scris romanul autobiografic, 'Le Cordonnier Aristote'.

În 1960, publică 'Le Passager de la nuit', o relatare despre războiul din Algeria. În aceaşi an el semnează 'Manifestul celor 121', declaraţie semnată de 121 de intelectuali francezi pentru a denunţa războiul din Algeria.

În 1965, Maurice Pons publică romanul său cel mai cunoscut, 'Les Saisons' ("Anotimpurile"), povestea unui scriitor care ajunge într-un sat de munte, bătut de ploaie şi de vânt.

"Acest roman puţin fantastic nu a încetat să fie reeditat", a subliniat Sylvia Habault, regizoare care s-a instalat la rândul ei la Moulin d'Andé.

Sursă: Agerpres
Parteneri
x close