Antena 3 CNN Actualitate Cultură Scurt-metraj al unor liceeni din Cluj, în finala Festivalului de Film de la San Remo

Scurt-metraj al unor liceeni din Cluj, în finala Festivalului de Film de la San Remo

Scurt-metraj al unor liceeni din Cluj, în finala Festivalului de Film de la San Remo
Sursa foto: five movie
03 Mar 2009   •   19:33

Au cucerit Europa cu un film, dar n-au destui bani să ajungă la festivalul care le va premia creaţia. Este vorba de câţiva liceeni-actori din Cluj, al căror scurt-metraj a intrat în finala Festivalului de Film de la San Remo. Elevii au reuşit să-i surprindă pe marii cineaşti ai lumii cu viziunea lor despre războiul din Gaza.


Cinci poveşti, o singură dramă: Războiul din Gaza, atât prin ochii palestinienilor care îşi aşteaptă moartea, dar şi prin emoţiile telespectatorului de ştiri din fotoliu.

?Am făcut acest film în memoria prietenilor şi rudelor din Fâşia Gaza, care au murit şi au suferit în urma acestui război?, declară unul dintre tinerii cineaşti.

Actriţa principală îşi joacă în film rolul pe care l-ar fi putut avea în viaţa reală, dacă nu ar fi venit în România.
?Bunicii, mătuşa, toţi verişorii mei sunt în Gaza, Palestina, şi au trecut printr-o situaţie foarte dificilă. Am trăit în teama aceea că poate vor păţi ceva. Au murit câţiva din familie...?, spune Alastal Zainab. În jurul acestei drame, liceenii clujeni au croşetat alte patru poveşti.

?Se intitulează Five, pentru că există în el cinci planuri distincte ale războiului. Un plan al concretului, care priveşte chiar războiul din Gaza, realităţile de acolo şi alte planuri ficţionale, artistice, modul în care se raportează privitorul care priveşte din fotoliu ştirile din televizor?, a declarat Adrian Mureşan, regizor-profesor Liceul ?Lucian Blaga?.

Un scurt-metraj cu elevi de liceu, care a luat ochii marilor cineaşti ai Europei. Filmul a ajuns în finala Festivalului de Creativitate de la San Remo, din Italia. Au mari şanse să câştige şi să-l întâlnească pe Robert deNiro, în persoană. Drumul până în Italia, însă, le este aproape imposibil. Dacă ceilalţi elevi nu-şi pot permite drumul să-şi vadă creaţia aplaudată la festival, eleva palestiniană nu poate obţine viză de Italia.



Observator

×
Parteneri
Judeţul în care a fost instalat primul limitator inteligent de viteză
x close