Antena 3 CNN Actualitate Cultură Se împlinesc 78 de ani de la naşterea marelui actor Amza Pellea

Se împlinesc 78 de ani de la naşterea marelui actor Amza Pellea

Se împlinesc 78 de ani de la naşterea marelui actor Amza Pellea
Sursa foto: Amza Pellea
07 Apr 2009   •   10:34

Marele Amza Pellea ar fi împlinit, pe 7 aprilie, 78 de ani. Născut în 1931 şi dispărut dintre noi la 12 decembrie 1983, Amza Pellea a fost unul dintre cei mai importanţi actori de teatru şi film, din România.

Reprezentant al Promoţiei de aur a teatrului românesc, Amza Pellea a jucat pentru cele mai importante teatre din Capitală, unde s-a impus ca unul dintre actorii cei mai dăruiţi ai scenei româneşti.

Actorul a rămas în conştiinţa publicului prin rolul domnitorului din Mihai Viteazul şi prin ?Nea Marin?. A fost căsătorit timp de 25 de ani cu Domnica Mihaela. Este tatăl actriţei Oana Pellea.

Amza Pellea a interpretat atât personaje istorice (Vladica Hariton din Tudor din Vladimiri , Voievodul Basarab din Croitorii cei mari din Valahia, rolurile din Tudor, Răscoala, Haiducii, Dacii, Columna, Mihai Viteazul, personaje contemporane (Ailinicii din Secunda 58 de Dorel Dorian, Manole din Somnoroasa aventură de T.Mazilu), dar şi personaje din repertoriul clasic universal (Esteban din Fântâna turmelor de Calderon, Horaţiu din Hamlet).

Actorul a murit la vârsta de 52 de ani, iar cauza morţii lui rămâne necunoscută.

Antena3.ro

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close