Antena 3 CNN Actualitate Cultură Soprana franceză Denise Duval a murit

Soprana franceză Denise Duval a murit

Soprana franceză Denise Duval a murit
Sursa foto: Foto:.facebook.com/PhotographyIsArtII
26 Ian 2016   •   20:20

Soprana franceză Denise Duval, preferata compozitorului și pianistului Francis Poulenc, a murit luni la 94 de ani în Elveția, unde locuia de la retragerea din viața artistică, a anunțat familia artistei, preluată de AFP.

Născută la Paris în 23 octombrie 1921, Denise Duval și-a făcut studiile la Conservatorul din Bordeaux (sud-vest), unde debutase în teatru. A trecut repede la muzică, fiind remarcată de Francis Poulenc. O prietenie deosebită i-a legat pe cei doi până la moartea compozitorului, în 1963. "Ea a fost pentru el o rază de soare, au fost confidenți unul pentru altul până la moarte", a declarat biograful artistei, Bruno Berenguer.

Compozitorul a făcut apel la Duval încă din 1947 la realizarea operei bufe "Les Mamelles de Tiresias", inspirată din drama suprarealistă a lui Apollinaire.

Denise Duval a interpretat numeroase roluri pe scena Operei din Paris. Tot Poulenc a contribuit la triumful ei, mai întâi în rolul Blanche la premiera franceză a "Dialogues des Carmelites" (1957) și mai ales în "La Voix humaine", compusă pentru ea după o piesă de Jean Cocteau.

În afara prezenței pe scene din Franța, Denise Duval a cântat pe cele mai mari scene lirice internaționale, printre care Scala din Milano, La Fenice din Veneția, festivalurile din Glyndebourne și Edinburgh, Opera din Monte Carlo, Liceu din Barcelona, Carnegie Hall din New York, etc.

Denise Duval s-a retras din viața artistică în 1965, încheie AFP.
 

×
Parteneri
Horoscop 1-15 aprilie 2023, cu Cristina Demetrescu. Eclipse şi karmă!
x close