Antena 3 CNN Actualitate Cultură Vilele lui Ceauşescu. Cum s-a transformat peste noapte un muzeu în casă prezidenţială (VIDEO)

Vilele lui Ceauşescu. Cum s-a transformat peste noapte un muzeu în casă prezidenţială (VIDEO)

Vilele lui Ceauşescu. Cum s-a transformat peste noapte un muzeu în casă prezidenţială <font color=red>(VIDEO)</font>
02 Mai 2008   •   20:45

Ceauşescu şi arta! Nu este un slogan de pe vremuri, ci un moment din istorie, rămas în umbră: la Drobeta-Turnu Severin, unul dintre muzee s-a transformat ani buni în casă pentru dictator. Familia Ceauşescu a avut trei vile în oraş, însă doar în una dintre ele îi plăcea să se odihnească, să petreacă şi să primească oaspeţi. După şedinţele de partid, Nicolae Ceauşescu se relaxa în teritoriu. Şi nu de puţine ori a venit la vila din Drobeta, pentru care a dat dispoziţie specială, în 1997, să fie transformată în casă prezidenţială.

Când un oaspete important şi-a anunţat vizita în România, dictatorul a mai ?comandat? o vilă. Mai mare şi mai frumoasă. Casa de oaspeţi care se afla în faţa Tribunalului din Turnu Severin a fost amenajată pentru că preşedintele Republicii Iugoslavia, Iosif Broz Tito, urma să facă o vizită de lucru.

Tot atunci, dictatorul a mai vrut o casă în Mehedinţi. Asta pentru că era deranjat de zgomotul urban. Şi-a trecut în patrimoniu încă o vilă, construită la 10 kilometri de Turnu Severin, în localitatea Gura Văii. Casa de aici are două apartamente cu două terease. Dintr-o terasă se vede doar pământ românesc, iar din celălalt apartament aveai acces doar la pământ sârbesc.

MUZEUL LUI CEAUŞESCU


După moartea dictatorului, muzeul a redevenit muzeu, casa de oaspeţi de la Gura Văii a fost păstrată de Consiliul Judeţean Mehedinţi pentru protocol, iar cea de-a treia a fost vândută.

Observator

×
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close