Antena 3 CNN Actualitate Cum te pregătești pentru a lucra în domeniul medical: 4 lucruri de avut în vedere

Cum te pregătești pentru a lucra în domeniul medical: 4 lucruri de avut în vedere

Munca în sectorul medical este una destul de solicitantă și plină de provocări. Cu toate acestea, și satisfacțiile pot fi pe măsură, mai ales când știi că ai venit în ajutorul persoanelor care se confruntă cu diferite probleme de sănătate sau urgențe medicale.

Cum te pregătești pentru a lucra în domeniul medical: 4 lucruri de avut în vedere
Sursa foto: Shutterstock
de Georgiana Adam    |    14 Dec 2020   •   17:35

Iar criza actuală provocată de pandemia de coronavirus ne-a demonstrat tuturor cât de importantă este această meserie.

De aceea, persoanele care își doresc să urmeze o carieră în acest domeniu trebuie să știe de la bun început care sunt toate riscurile, dar și avantajele unei astfel de meserii. În ceea ce privește varietatea de opțiuni, poți lucra în calitate de asistent, infirmier, paramedic, anestezist și nu numai. Totuși, iată care sunt lucrurile pe care trebuie să le știi:

Educația necesară

Rolurile din domeniul medical presupun diferite niveluri de studii. Astfel, pentru meseria de asistent medical poți opta pentru înscrierea la o școală postliceală, unde vei studia timp de trei ani. Mai există și opțiunea înscrierii la facultate, unde vei studia timp de patru ani, dar care îți oferă posibilitatea de a urma și un program de master.

Iar acesta este doar un exemplu. Pentru o carieră de medic specialist, durata anilor de studii este mult mai mare și, bineînțeles, educația nu se va termina odată ce ai absolvit facultatea. De aceea, este important să te documentezi despre fiecare rol în parte, diplome necesare sau traininguri de care poți beneficia. Un doctor experimentat sau o asistentă bine instruită reprezintă o investiție semnificativă de timp și bani, așa că va trebui să te gândești de la bun început care este calea pe care vrei să o urmezi.

Riscurile implicate

Atenția la detalii și capacitatea de a lucra sub presiune sunt doar două dintre abilitățile care nu ar trebui să-i lipsească unei persoane care lucrează în domeniul medical. Ține cont că te vei întâlni cu multe situații neprevăzute și urgențe care cer diagnostic și tratament imediat, mai ales dacă alegi meseria de paramedic.

Însă, indiferent de rolul tău, trebuie să poți rămâne calm în situații stresante și să ai capacitatea de a lua rapid decizia corectă. Totuși, e important de menționat că riscurile sunt mereu prezente, iar greșelile pot să apară, motiv pentru care ar fi bine să optezi și pentru o asigurare malpraxis. Aceasta te ajută să te pregătești pentru situațiile în care apar erori medicale și acoperă cheltuielile pe care, în caz contrar, ar fi trebuit să le suporți din buzunarul propriu.

Motivația necesară

Este necesar să te gândești care sunt motivele pentru care vrei să urmezi o carieră în domeniul medical. Vrei să ajuți alte persoane, îți place știința sau ești motivat de câștigurile financiare? Chiar dacă o astfel de carieră este extrem de satisfăcătoare, profesioniștii din domeniul medical au de-a face cu mult stres, iar munca de zi cu zi necesită un adevărat angajament, rezistență și efort.

Motivația ta este cea care te va ajuta să dai tot ce ai mai bun și să îți faci meseria cu pasiune. Doar în acest fel vei avea siguranța că pacienții tăi au parte de cea mai bună îngrijire. Motivația ta este cea care te va ajuta să îți urmărești obiectivele pe parcursul carierei medicale.

Abilitățile tale

Fiecare job în parte necesită un set de abilități și trăsături de personalitate. Majoritatea joburilor din domeniul medical presupun o bună capacitate de comunicare și empatie, un anumit nivel de cunoștințe tehnice și matematice, dar și etică la locul de muncă. În plus, trebuie să îți poți asuma responsabilitatea pentru deciziile pe care le iei. Starea de bine a pacienților depinde de calitatea muncii pe care o depui zi de zi.

Nu în ultimul rând, trebuie să nu îți lipsească dorința de a învăța constant. Mereu apar noi descoperiri în domeniul medical, ceea ce înseamnă că trebuie să fii constant la curent cu informațiile legate de noi tehnologii, proceduri, tratamente sau chiar boli.

Așadar, domeniul medical este unul plin de satisfacții, dar care te va solicita în fiecare zi. Ia în calcul toate aspectele de mai sus înainte de a decide ce meserie ți se potrivește cel mai bine.

×
Parteneri
Un nou val de aer rece va traversa România
x close