Antena 3 CNN Actualitate Cum se circulă corect în sensul giratoriu. Mulţi şoferi fac aceste greşeli

Cum se circulă corect în sensul giratoriu. Mulţi şoferi fac aceste greşeli

Poliţiştii din Sibiu au realizat un clip video în care arată cum se circulă corect în sensul giratoriu, având în vedere că mulţi şoferi fac greşeli atunci când vine vorba despre o astfel de intersecţie.

Cum se circulă corect în sensul giratoriu. Mulţi şoferi fac aceste greşeli
Sursa foto: Facebook | Politia Sibiu
de Alin Tarnovschi    |    21 Iul 2022   •   14:55

Cu ajutorul unei drone, poliţiştii au filmat un sens giratoriu cu trei benzi şi au exemplificat cum se circulă corect şi cum se realizează corect încadrarea pe benzi.

De asemenea, poliţiştii au arătat şi cele mai cunoscute greşeli pe care le fac şoferii.

Filmarea a fost realizată cu drona de poliţiştii Biroului Rutier Sibiu, în sensul giratoriu existent la intersecţia străzilor Hermann Oberth, Constituţiei şi Bulevardul Corneliu Coposu din Sibiu.

Potrivit articolul 57, alineatul 4 din Codul Rutier,  "în intersecţiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate faţă de cele care urmează să pătrundă în intersecţie". Totuşi, multe dintre regulile din Codul Rutier sunt interpretate de şoferi.

De departe, cea mai des întâlnită greşeală este cea a şoferilor care semnalizează stânga la intrarea în sensul giratoriu, însă merg înainte.

Polițiștii Biroului Rutier Sibiu informează conducătorii auto cu privire la modificările aduse semnalizării rutiere în sensul giratoriu existent la intersecția străzilor Hermann Oberth, Constituției și Bulevardul Corneliu Coposu. În imaginile care urmează, inspector principal de poliție Ciprian Sava, din cadrul Biroului Rutier Sibiu, vă prezintă principalele reguli pe care conducătorii auto trebuie să le respecte atunci când circulă în acest sens giratoriu.

Publicată de Politia Sibiu pe Luni, 18 iulie 2022

Codul Rutier 2022. Cum se circulă corect în sensul giratoriu

Şoferii care vor să vireze la dreapta, aşadar să iasă din sensul giratoriu prin prima ieşire, se vor angaja cât mai aproape de marginea din dreapta a intersecției.

Vehiculele care nu circulă astfel, vor merge pe lângă insulă sau rondou, până în momentul părăsirii intersecției, cu respectarea reglementărilor privitoare la semnalizarea schimbării poziției de mers a vehiculelor.

Oprirea, staționarea și mersul înapoi sunt interzise în sensul giratoriu. Întoarcerea este nepermisă numai dacă pentru executare se folosesc înainte și înapoi, dar este permisă prin ocolirea insulei.

În intersecțiile cu sens giratoriu semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate față de celelalte care urmează să pătrundă în intersecție. Conducătorii auto care doresc să intre într-o intersecție cu sens giratoriu se vor angaja pe benzile de circulație în funcție de direcția de deplasare după cum urmează:

  • cei care vor să circule pe prima arteră la dreapta se vor angaja pe banda de lângă bordură sau acostament;
  • cei care vor să meargă înainte pot merge pe oricare dintre benzi;
  • cei care vor la stânga sau să întoarcă se vor angaja pe banda de lângă axa drumului.

×
Subiecte în articol: codul rutier sens giratoriu
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close