Antena 3 CNN Actualitate Cursuri de prim ajutor, nutriție și etică pentru educatoare și îngrijitoare | Valoarea acestora depășește 14 milioane de euro

Cursuri de prim ajutor, nutriție și etică pentru educatoare și îngrijitoare | Valoarea acestora depășește 14 milioane de euro

Autoritățile au luat primele măsuri, după nenumăratele incidente grave din creşe şi grădiniţe. Aproximativ 20.000 de educatoare şi îngrijitoare vor fi instruite cum să se comporte cu preşcolarii şi cum să le acorde primul ajutor în caz de nevoie. Valoarea cursurilor depăşeşte 14 milioane de euro.

Cursuri de prim ajutor, nutriție și etică pentru educatoare și îngrijitoare | Valoarea acestora depășește 14 milioane de euro
Sursa foto: Freepik
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Feb 2024   •   19:00

Educaţie cu nuiaua sau rigla, activităţi cu urlete şi jigniri şi copiii lăsaţi să îşi dea ultima suflare pentru că nici un cadru didactic nu ştia să acorde primul ajutor. Sunt incidente deosebit de grave care nu ar fi avut loc dacă educatoarele şi îngrijitoarele erau instruite.

”Odată, un copil s-a înecat la masă și, din fericire, educatoarea a știut să acorde primul ajutor. Și am mai avut un caz când un copil a alunecat în baie și, la fel, am știut să intervenim”, a declarat Maria Todereanu, director de grădiniță din municipiul Suceava, pentru Antena 3 CNN.

Ministerul Educaţiei îşi doreşte ca toate cadrele didactice să fie instruite. Tocmai de aceea a lansat un proiect prin care 20.000 de educatoare şi îngrijitoare vor putea participa la cursuri de formare profesională.

”E nevoie ca personalul din creşe să înţeleagă cum poate să stimuleze cognitiv un copil, care sunt nevoile unui copil, pentru tronsonul de vârsta 0-3 ani, neacoperit până acum de niciun tip de program de calificare, de formare în liceele pedagogice din România sau în facultățile de Științele educației”, a declarat Daniela Vișoianu, expertă în educație.

Doritorii se pot înscrie până pe 1 aprilie. Valoarea proiectului, finanţat prin PNRR, depăşeşte 14 milioane de euro, ceea ce înseamnă că pentru instruirea fiecărui educator se vor cheltui câteva sute de euro, bani suportaţi de stat.

Iar cadrele didactice sunt bucuroase și interesate de aceste cursuri, potrivit directorilor de grădiniță.

”Am observat dorinţa cadrelor didactice de a face acest gen de cursuri”, a mărturisit Maria Todereanu, director de grădiniță din municipiul Suceava.

În judeţul Suceava, de exemplu, cursurile de nutriţie sau cele de prim ajutor sunt acum contra cost.

”Fiind cu taxă, sunt mai greu accesibile. Numărul de accesări pe aceste cursuri este destul de mic. Sinceră să fiu, nu sunt prea multe solicitări. Asteptam să îşi manifeste interesul cei vizaţi”, a declarat Daniela Zup, metodist Casa Corpului Didactic Suceava.

Pe lângă cursurile de prim ajutor, educatoarele vor urma ore de nutriţie, cursuri de digitalizare şi, foarte important, vor învăţa cum să se comporte cu copiii.

×
Subiecte în articol: cursuri de prim ajutor educatoare
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close