Antena 3 CNN Actualitate Curtea Constituţională: Legea uninominalului pur este neconstituţională

Curtea Constituţională: Legea uninominalului pur este neconstituţională

Curtea Constituţională: Legea uninominalului pur este neconstituţională
Sursa foto: Foto: Mediafax
27 Iun 2012   •   17:18

Legea uninominalului pur, iniţiată de liderul PSD Victor Ponta şi liderul PNL Crin Antonescu, a fost declarată neconstituţională, miercuri, de magistraţii Curţii Constituţionale a României.

Anunţul a fost făcut de către preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, fără a prezenta motivarea magistraţilor.

Curtea Constituţională a discutat, miercuri, sesizarea PDL în cazul legii privind sistemul uninominal de vot propusă de USL, care prevede că vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat şi prin care pragul electoral a fost eliminat, informează Mediafax.
   
PDL a depus, în 31 mai, la Curtea Constituţională sesizarea privind legea uninominalului pur iniţiată de Victor Ponta şi Crin Antonescu.
   
Deputatul PDL Sulfina Barbu susţinea atunci că legea votului uninominal iniţiată de Ponta şi Antonescu "este croită pentru interesul electoral al USL", încalcă normele privind suveranitatea poporului exprimată prin referendumul din 2009 şi nu respectă rezultatele acestuia.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 22 mai, cu 180 voturi "pentru", 30 "împotrivă" şi 26 abţineri, proiectul privind sistemul de vot uninominal iniţiat de Crin Antonescu şi Victor Ponta, respingând toate amendamentele PDL şi UDMR.
   
Proiectul prevede că vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat, iar, suplimentar, în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar.
   
Potrivit USL, iniţiativa era necesară pentru a nu se repeta situaţia de la alegerile parlamentare din 2008, cînd au intrat în Legislativ oameni de pe locurile doi şi trei.


×
Subiecte în articol: Curtea Constitutionala
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close