Antena 3 CNN Actualitate Dacia întrerupe activitatea între 20 noiembrie şi 7 decembrie

Dacia întrerupe activitatea între 20 noiembrie şi 7 decembrie

Dacia întrerupe activitatea între 20 noiembrie şi 7 decembrie
10 Noi 2008   •   18:42

Uzinele Dacia îşi vor întrerupe activitatea în perioada 20 noiembrie-7 decembrie, din cauza scăderii pieţei interne şi a pieţelor de export.
"Din cauza scăderii brutale a pieţelor auto, deşi este un succes atât la export, unde îşi creşte cota de piaţă, cât şi în România, Dacia se vede nevoită să îşi întrerupă producţia în perioada 20 noiembrie - 7 decembrie 2008", se arată într-un comunicat al Dacia remis, luni, agenţiei Mediafax.
Anterior, Dacia anunţase că îşi va întrerupe producţia pentru 2 zile pe lună. Totuşi, din cauza crizei financiare care a afectat şi industria auto, producţia Dacia va fi acum întreruptă pe o perioadă mult mai lungă.
Dacia menţionează că, în condiţiile în care piaţa mondială a scăzut cu 9% în octombrie 2008 faţă de perioada similară din 2007, exporturile au crescut cu 20,2%. Cu toate acestea, creşterea cotelor de piaţă ale Dacia nu poate compensa scăderea masivă a pieţelor auto din Europa, arată constructorul.
Producătorul consideră că declinul pieţei auto româneşti are loc pe fondul efectelor crizei financiare asupra creditului, în condiţiile în care peste 60% dintre maşinile noi marca Dacia sunt cumpărate prin credit sau leasing.
"Invazia" de vehicule uzate importate odată cu aplicarea noii legislaţii privind taxa auto, aplicată de la 1 iulie 2008, este un alt argument invocat de Dacia.
"Importul masiv de vehicule uzate duce la pierderi de locuri de muncă în sectorul producţiei şi distribuţiei de autovehicule noi, reducerea veniturilor la buget din neîncasarea de TVA şi a impozitului pe profit, evaziune fiscală, descurajarea investiţiilor, scăderea siguranţei în trafic, creşterea poluării. Această situaţie aduce prejudicii industriei auto naţionale, care asigură peste 200.000 locuri de muncă. O parte dintre aceste locuri de muncă este acum în pericol", se spune în comunicatul Dacia, citat de Mediafax.
Conform contractului colectiv de muncă, salariaţii care nu vor lucra din cauza întreruperii activităţii vor fi remuneraţi cu 85% din salariul total brut. De asemenea, ei vor beneficia de tichetele de masă aferente zilelor de întrerupere a activităţii.
Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close