Antena 3 CNN Actualitate Decizie fără precedent a Guvernului. Ce se întâmplă cu conturile de salarii ale românilor

Decizie fără precedent a Guvernului. Ce se întâmplă cu conturile de salarii ale românilor

Decizie fără precedent a Guvernului. Ce se întâmplă cu conturile de salarii ale românilor
Sursa foto: foto: pixabay.com
29 Noi 2016   •   20:53

Legea care permite ca datoriile salariaților reținute la angajator să nu mai fie executate și la bănci, prin conturile de salarii, blocată de Guvern printr-o contestație, este neconstituțională, au decis astăzi judecătorii Curții Constituționale, scrie Profit.

Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția Guvernului și a constatat că Legea este neconstituțională, în ansamblul său.

"Curtea a reținut că înlăturarea posibilității de valorificare pe calea executării silite a unui titlu executoriu prevăzut de lege, altul decât o hotărâre judecătorească, pune creditorul obligației consacrate de titlul în cauză în situația de a pierde dreptul de proprietate, în substanța sa, ceea ce determină încălcarea prevederilor articolului din Constituție - teza referitoare la garantarea și ocrotirea în mod egal a dreptului de proprietate privată. Mai mult, lipsa de claritate, precizie și previzibilitate a întregului act normativ supus controlului de constituționalitate aduce atingere prevederilor constituționale referitoare la principiul legalității", arată Curtea Constituțională.

Decizia CCR este definitivă și va fi comunicată șefului statului, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului.

În urmă cu trei săptămâni, Profit.ro a anunțat că Guvernul a blocat Legea aprobată recent de Parlament și care permite ca datoriile salariaților reținute la angajator să nu mai fie executate și la bănci, prin conturile de salarii, contestând documentul la Curtea Constituțională,. Legea fusese aprobată cu argumentul că modul abuziv de executare silită a veniturilor persoanelor fizice determină drame familiale ca urmare a reținerii integrale a veniturilor acestora.

Mai mult, pe profit.ro.

×
Subiecte în articol: CCR
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close