Antena 3 CNN Actualitate DIICOT: 14 persoane acuzate în dosarul Rompetrol 2 și sechestru pe rafinăria de la Năvodari. Reprezentanții KazMunayGas, citați de procurori

DIICOT: 14 persoane acuzate în dosarul Rompetrol 2 și sechestru pe rafinăria de la Năvodari. Reprezentanții KazMunayGas, citați de procurori

DIICOT: 14 persoane acuzate în dosarul Rompetrol 2 și sechestru pe rafinăria de la Năvodari. Reprezentanții KazMunayGas, citați de procurori
Sursa foto: Foto: rompetrol.ro
de M.Z.    |    09 Mai 2016   •   16:03

Procurorii DIICOT au demarat ancheta în dosarul Rompetrol 2, care vizează privatizarea Rafinăriei Petromidia din Năvodari. Sunt nume grele implicate în acest nou dosar, printre ele şi cel al fostului premier Victor Ponta. Prejudiciul estimat este de 3 miliarde de lei.
 

UPDATE 16.03 - Reprezentanții companiei KazMunayGas au fost citați pentru marți la sediul DIICOT în dosarul Rompetrol, au declarat surse judiciare, potrivit agerpres.ro.

Companiile KazMunayGas, Oil Field Business Solutions și SC Rompetrol Rafinare au fost introduse de procurori ca părți responsabile civilmente în dosarul Rompetrol, iar reprezentanții acestora sunt așteptați marți la DIICOT.

Procurorii DIICOT vor pune luni sechestru pe rafinăria Petromidia, în cadrul unui dosar penal care vizează modul în care a fost privatizată rafinăria.

Prejudiciaul în acest dosar este de trei miliarde de lei, iar sechestrul va fi instituit pe mijloacele fixe de la Petromidia, acțiuni, dar și pe conturi bancare ale unor persoane fizice.

Acest dosar este disjuns din dosarul Rompetrol, în care a fost judecat și omul de afaceri Dinu Patriciu.

În 2001, Dinu Patriciu a cumpărat de la FPS pachetul majoritar de acțiuni de la rafinăria Petromidia, iar în anul 2003 Guvernul Năstase a adoptat o ordonanță de urgență prin care datoriile istorice ale Rompetrol Rafinare Constanța în valoare de 600 de milioane de dolari au fost transformate în obligațiuni subscrise de către stat.

În anul 2007, Dinu Patriciu a vândut Rompetrol Group companiei kazahe KazMunaiGaz, pentru suma de 2,7 miliarde euro, iar în luna mai 2016 compania chineză CEFC a anunțat că va plăti 680 milioane de dolari pentru achiziția a 51% din acțiunile KMGI (fostul Rompetrol Group).

UPDATE 13.40 - Procurorii DIICOT au dispus schimbarea încadrării juridice și efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 14 persoane care au calitatea de suspecți în dosarul Rompetrol II, în care a fost pus sechestru pe rafinăria Petromidia, informează un comunicat de presă remis de DIICOT.

Procurorii ”au dispus schimbarea încadrării juridice și efectuarea în continuare a urmăririi penale față de 14 suspecți pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat; abuz în serviciu; complicitate la abuz în serviciu; înșelăciune; complicitate la înșelăciune; delapidare; complicitate la delapidare; evaziune fiscală; complicitate la evaziune fiscală; spălare de bani; manipularea pieței de capital prin tranzacții sau ordine de tranzacționare”, se arată în comunicatul DIICOT.

Prin aceeași ordonanță s-a dispus introducerea în cauză ca părți responsabile civilmente a KazMunayGas International NV (fostă The Rompetrol Group NV), SC Oilfield Exploration Business Solutions SA (fostă SC Rompetrol SA) și SC Rompetrol Rafinare SA.

Ulterior, printr-o ordonanță din 6 mai 2016, procurorii DIICOT au dispus instituirea sechestrului asigurător în vederea recuperării pagubei cauzate prin infracțiuni și a confiscării speciale, până la concurența sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 USD și 34.941.924 de euro asupra bunurilor mobile și imobile aparținând unui număr de 4 suspecți, cât și asupra bunurilor mobile și imobile aparținând KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA și SC Rompetrol Rafinare SA, în calitate de părți responsabile civilmente.

De asemenea, a fost pus sechestru asigurător asupra acțiunilor pe care cele trei companii le dețin la societăți comerciale de pe teritoriul României.
 

Comunicatul DIICOT

Prin ordonanţa din data de 22 aprilie 2016  procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de un număr de 14 suspecţi pentru săvârşirea infracţiunilor de  constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, înşelăciune, complicitate la înşelăciune, delapidare, complicitate la delapidare, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani, manipularea pieţei de capital prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare: a) care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare b) care menţin prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multora instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, utilizare a informaţiei privilegiate.

    Prin aceeaşi ordonanţă s-a dispus introducerea în cauză ca părţi responsabile civilmente a KAZ MUNAY GAZ INTERNATIONAL NV (fostă THE ROMPETROL GROUP NV), a SC OILFIELD EXPLORATION BUSINESS SOLUTIONS SA (fostă SC ROMPETROL SA) şi a SC ROMPETROL RAFINARE SA.

    În cauză există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 1998, mai multe persoane  au constituit un grup infracţional organizat transfrontalier care a avut drept scop desfăşurarea unor ample activităţi infracţionale în vederea inducerii în eroare a autorităţilor române cu ocazia încheierii şi derulării unor contracte de privatizare, folosirea şi/sau însuşirea sumelor de bani ce erau destinate bugetului consolidat al statului, neevidenţierea în actele contabile ale societăţilor pe care le controlau a operaţiunilor comerciale efectuate şi a veniturilor realizate, spălarea sumelor de bani rezultaţi din activităţile infracţionale şi externalizarea fondurilor astfel obţinute din activităţile infracţionale.

    La grupul infracţional astfel constituit au aderat ulterior sau l-au sprijinit şi alte persoane care prin exercitarea cu rea credinţă sau defectuoasă a atribuţiilor de serviciu au favorizat atingerea scopurilor pentru care a fost iniţiat şi constituit grupul infracţional respectiv dispariţia creanţelor statului din evidenţa contabilităţii publice(creanţa Libia şi Turkmenistan), delapidarea sumelor de bani ce se cuveneau bugetului de stat ca urmare a activităţilor de prelucrare, respectiv vânzare a produselor finite şi a produselor derivate purtătoare de acciză, neplata cu rea credinţă a obligaţiilor fiscale în întregime sau în parte prin  nedeclararea veniturilor, ascunderea obiectului sau a sursei impozabile, stingerea datoriilor către bugetul de stat sub diferite forme, însuşirea, traficarea  şi/sau  folosirea în interesul personal al membrilor grupului infracţiomal sau al entităţilor juridice ce au făcut/fac parte din grupul ROMPETROL a acestor sume de bani,  activitate ce a culminat cu iniţierea, promovarea şi adoptarea odonanţei de urgenţă 118/2003 prin care obligaţiunile bugetare restante  pe care SC ROMPETROL RAFINARE SA le înregistra la data de 30.09.2003 în cuantum de 21.776.998.718.567 lei, aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite în obligaţiuni subscrise de către Ministerul Finanţelor Publice.

    Prin ordonanţa din data de 06.05.2016 procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  au dispus instituirea sechestrului asigurător, în vederea recuperării pagubei cauzate prin infracţiuni şi a confiscării speciale, până la concurenţa sumelor de  1.724.168.825 Ron, 290.786.616 USD şi 34.941.924 EURO asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând unui număr de 4 suspecţi cât şi asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând  KAZ MUNAY GAZ INTERNATIONAL NV(fostă THE ROMPETROL GROUP NV), SC OILFIELD EXPLORATION BUSINESS SOLUTIONS SA(fostă SC ROMPETROL SA) şi SC ROMPETROL RAFINARE SA în calitate de părţi responsabile civilmente.

    Prin ordonanţa din data de 06.05.2016 procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  au dispus instituirea sechestrului asigurător, în vederea recuperării pagubei cauzate prin infracţiuni şi a confiscării speciale, până la concurenţa sumelor de  1.724.168.825 Ron, 290.786.616 USD şi 34.941.924 EURO asupra acţiunilor pe care KAZ MUNAY GAZ INTERNATIONAL NV(fostă THE ROMPETROL GROUP NV) şi   SC OILFIELD EXPLORATION BUSINESS SOLUTIONS SA(fostă SC ROMPETROL SA) şi SC ROMPETROL RAFINARE SA le deţin la societăţi comerciale de pe teritoriul României.

    Prin ordonanţa din data de 06.05.2016 procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  au dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului în vederea recuperării pagubei cauzate prin infracţiuni şi a confiscării speciale, în ceea ce priveşte sumele provenite din salarii, până la concurenţa sumelor de  1.724.168.825 Ron, 290.786.616 USD şi 34.941.924 EURO, asupra sumelor de bani aflate în şi cu care vor fi alimentate conturile bancare deschise de către un număr de 4 persoane fizice.

    Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

----------------------------

Știrea inițială 13.40

Procurorii DIICOT au demarat ancheta în dosarul Rompetrol 2, care vizează privatizarea Rafinăriei Petromidia din Năvodari.

Sunt nume grele implicate în acest nou dosar, printre ele şi foşti premieri ai României sau miniştri din mai multe guvernări. 

Din primele informații, procurorii DIICOT vor pune sechestru luni pe bunurile rafinăriei Petromidia. Se pare că doar rafinăria va fi pusă sub sechestru, nu și conturile. 

În perioada următoare, persoanele suspectate de infracțiuni economice vor fi chemate la DIICOT pentru audieri.

Urmează să se facă acest lucru, pentru a opri KazMunaiGaz în vânzarea acestei rafinării către chinezi. Deja s-ar fi bătut palma între cele companii, însă procurorii DIICOT vor recuperarea prejudiciului din dosarul Rompetrol.

Sunt nume grele care au fost audiate în această cauză: punerea sub acuzare a lui Dinu Patriciu în 2006 în acest dosar, Adrian Năstase, Dan Ioan Popescu au fost audiați. 

Prejudiciul este estimat la trei miliarde de lei.

×
Subiecte în articol: Rompetrol Navodari sechestru
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close