Antena 3 Actualitate DNA: Nelu Iordache, trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

DNA: Nelu Iordache, trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

25 Iun 2018   •   12:25
DNA: Nelu Iordache, trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

Omul de afaceri Nelu Iordache a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie într-un nou dosar, în care este acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani, informează DNA luni.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

IORDACHE NELU, la data faptelor asociat și administrator al SC Bata Sky Imobiliare SA, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- evaziune fiscală în formă continuată,
- delapidare,

SC BATA SKY IMOBILIARE SA, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată,

IMAD ALI, la data faptei administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată,

BĂLUȚĂ (fostă STANCU) MIOARA, la data faptei angajată în cadrul unei bănci și ILIE (fostă Cristescu) LUIZA MARIA, pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada februarie - aprilie 2011, inculpatul Iordache Nelu, în calitatea menționată mai sus, a înregistrat în contabilitatea SC Bata Sky Imobiliare SA, achiziții fictive de materiale publicitare promoționale în valoare totală de 46.356.636,79 lei, din care TVA în cuantum de 8.972.252 lei.
Prin aceste demersuri inculpatul a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 8.972.252 lei (echivalentul a 2.133.254 euro), reprezentând TVA dedusă în mod nelegal.
Produsele respective ar fi fost achiziționate de la două societăți administrate de inculpatul Imad Ali.

Ulterior, până în luna ianuarie 2014, inculpatul Iordache Nelu și-a însușit în mod necuvenit suma de 47.311.243 lei, pe care a „justificat-o” prin simularea unui împrumut pe care l-ar fi acordat firmei SC Bata Sky Imobiliare SA. În acest sens, a încheiat un contract prin care a atestat în mod neadevărat că a împrumutat societatea cu suma de 11.000.0000 euro.
Acest contract a generat, în sarcina societății, o obligație de restituire a sumei respective în favoarea inculpatului Iordache Nelu, deși în realitate firma nu a încasat niciodată vreun ban, în modalitatea de mai sus.
 

Fiind audiate în prezenta cauză, inculpatele Băluță (fostă Stancu) Mioara, angajată a unei bănci, și Ilie (fostă Cristescu) Luiza Maria au declarat în mod mincinos că, în perioada 18 - 28 aprilie 2011, în unitatea bancară în care prima își desfășura activitatea, au fost desfășurate operațiuni în sensul celor arătate mai sus, în realitate, nefiind depusă, plătită și retrasă vreo sumă de bani.

Agenția Națională de Administrare Fiscală a declarat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 8.988.122,01 lei.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Iordache Nelu și SC Bata Sky Imobiliare SA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză”, se arată în comunicatul DNA.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close