Antena 3 CNN Actualitate Doi tineri renunţă la droguri în 30 de ore

Doi tineri renunţă la droguri în 30 de ore

Doi tineri renunţă la droguri în 30 de ore
31 Mai 2007   •   11:26

Doi tineri, frate şi soră, care se drogau de ani buni, au fost primii pacienţi români trataţi, printr-o nouă metodă, în doar de 30 de ore, de un medic din Israel. După ce s-au întors în ţară, cei doi spun că s-au născut din nou. Cei doi tineri au devenit dependenţi de droguri unul după altul. Mai întâi fata. Cum se întâmplă de fiecare dată, a fumat o ţigară din întâmplare. Se întâmpla când avea 16 ani. Tânăra s-a drogat timp de opt ani, iar cu timpul nu mai simţea nicio plăcere şi a trecut de la ţigări la droguri injectabile.

Acum un an, şi fratele ei s-a apucat de droguri, după ce mergea să-i cumpere sorei sale dozele. Cei doi au încercat cu disperare să renunţe de la droguri până au auzit de un tratament care se face în Israel. Au apelat la Forumul Antidrog, care i-au îndrumat către clinică. Acolo, în doar 30 de ore au scăpat de dependenţă.

?Când o persoană se droghează, drogul ajunge la creier şi se produc modificări. În tratamentul meu aduc pacienţii la spital şi, prin anestezie, îi vindec de boala. Nu mai au nevoie de droguri, nici fizic şi nici psihic, pentru că creierul nu le mai cere, a explicat doctorul Andrei Waismann.

După perioada critică, pacienţii trebuie să urmeze un tratament medicamentos. Până acum au fost trataţi aproape zece mii de pacienţi.

Cei doi fraţi s-au întors în ţară săptămâna trecută, iar analizele arată că nu mai au nici o urmă de drog în organism. Tratamentul nu este ieftin, în jur de 10.000 de euro, dar costă mai puţin decât drogurile pe un an de zile.

Încercările celor de la Forumul Antidrog de a prezenta noul tratament Ministerului Sănătăţii au rămas fără răspuns. Asta în timp ce în Israel, Statele Unite sau Australia, medicii îl aplică de ani buni, iar în România numărul dependenţilor creşte de la an la an. Numai în Bucureşti există, oficial, 24.000 de persoane dependente.

Antena 3

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close