Antena 3 CNN Actualitate Dr. Adrian Marinescu, despre hepatita la copii şi măsurile preventive la începerea şcolilor: "Aceste lucruri sunt foarte importante"

Dr. Adrian Marinescu, despre hepatita la copii şi măsurile preventive la începerea şcolilor: "Aceste lucruri sunt foarte importante"

Dr. Adrian Marinescu, director medical la Institutul "Matei Balş" din Bucureşti, a comentat evoluția hepatitei misterioase la copii şi a oferit o serie de sfaturi importante de urmat la începerea şcolilor.

Dr. Adrian Marinescu, despre hepatita la copii şi măsurile preventive la începerea şcolilor: "Aceste lucruri sunt foarte importante"
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    28 Apr 2022   •   16:49

Ministerul Sănătății a informat, joi, că s-au înregistrat alte două cazuri suspecte de hepatită cu cauze necunoscute.

Este vorba despre doi copii aflați în îngrijire. Unul dintre ei are 8 luni, iar celălalt 10 ani.

De cealaltă parte, fetița de cinci ani care suferă de hepatită ”misterioasă” are nevoie de un transplant de ficat pentru că insuficiență ei hepatică pare să se agraveze de la o zi la alta.

Întrebat despre evoluția acestei boli în rândul copiilor şi dacă ne putem gândi la o explozie epidemiologică, medicul Adrian Marinescu a precizat:

"Eu cred că nu intră în discuție o explozie sau nu intră în discuție o situaţie complicat epidemiologică în viitorul apropiat. Să știți că hepatita la copiii care să nu aibă legătura cu virusurile hepatice A,B,C,D,E a existat şi înainte, poate că acum suntem mai atenți.

Am observat că sunt mai multe cazuri, totuși izolate în SUA, Marea Britanie şi nu numai. Sunt cazuri foarte rare, iar cele care înseamnă forme severe sunt foarte puține.

E ușor să ridici o suspiciune în momentul în care ai la un copil transaminaze mult crescute. Te gândești că este o hepatită acută, dar nu înseamnă că este un numitor comun.

În foarte puține situații am vorbit de un adenovirus de un anumit tip care întradevăr să explice o relație de cauzalitate.

Nu înseamnă neapărat că un anumit tip adenovirus determină afectarea hepatică la mulţi copii.

Depinde de gazde depinde de sistemul imunitar de la fiecare copil. Deocamdată este partea de prudență, în nici un caz să intrăm în panică.

Semnalul se referă la modalitatea în care pui diagnosticul şi atunci medicii vor ști că în astfel de situaţii se gândesc şi la adenovirus şi legat de altele", a explicat medicul Adrian Marinescu.

Ce ar trebui să facem odată cu începerea şcolilor

"Cu siguranță că nu sunt măsuri restrictive ca cele din pandemie. Aici discutam de regulile de igienă şi cred că nu numai familiile îi vor învăţa pe cei mici, dar cred că şi școlile vor avea rolul de a-i urmări cu mai mare atenție.

Începând de la mâinile care trebuie să fie spălate cu apă şi săpun suficient de des. Igiena alimentară la legume şi fructe. Facem nişte lucruri pe care îmi place să cred că le făceam şi înainte de pandemie", a mai spus medicul Adrian Marinescu.

Există o relație de cauzalitate între hepatită şi boala COVID?

Întrebat dacă există o relație de cauzalitate între hepatită şi boala COVID, medicul Adrian Marinescu a spus:

"Cu siguranță că nu se poate merge pe această ipoteză. Apropo de datele științifice, în mate parte la nivelul mapamondului lumea a trecut printr-o formă de COVID, adică au anticorpi. Vorbim doar de un statut de persoană care la un moment dat a venit în contact cu virusul SARS-CoV-2.

 

 

 

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close