Antena 3 CNN Actualitate Efectul aplicării taxei clawback: Aproximativ 100 de medicamente ieftine ar putea dispărea de pe piaţă

Efectul aplicării taxei clawback: Aproximativ 100 de medicamente ieftine ar putea dispărea de pe piaţă

Efectul aplicării taxei clawback: Aproximativ 100 de medicamente ieftine ar putea dispărea de pe piaţă
Sursa foto: Foto: Mediafax
de S.T.    |    26 Iun 2012   •   15:45

Producătorii de medicamente generice au anunţat marţi că  sute de medicamente cu preţ accesibil riscă să dispară de pe piaţă şi spun că acesta este efectul aplicării taxei clawback.

Guvernul, reprezentat de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor Publice, a respins orice propunere formulată de reprezentanţii companiilor membre APMGR, ignorând efectele economice şi sociale extrem de grave pe care taxa clawback le produce, a subliniat Laurenţiu Mihai, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România(APMGR), citat de Agerpres.

Laurenţiu Mihai a precizat că producătorii de medicamente generice nu au altă soluţie decât insolvenţa sau re-evaluarea portofoliului de produse, având drept urmare dispariţia de pe piaţă a sute de medicamente cu preţ accesibil.

Între aceste medicamente se află produse pentru afecţiuni cardiovasculare, gastrice, pentru sistemul nervos central.

La rândul său, Petru Crăciun, director general CEGEDIM, a spus că la solicitarea APMGR a realizat o situaţie a pieţei de medicamente pe bază de prescripţie medicală în perioada ianuarie - aprilie 2012. Analiza a arătat că, în forma actuală, taxa clawback se aplică nediferenţiat pentru companiile farmaceutice şi nu se bazează pe realităţile pieţei.

Analizând situaţia medicamentelor pe bază de reţetă se constată că medicamentele ieftine, cu preţuri mai mici de 25 de lei reprezintă 75% din volum şi 21,6% din valoare. Acestea vor fi cele care fie vor fi scoase de pe lista de compensate şi vor dispărea de pe piaţă.

În contextul în care principalul argument al Guvernului pentru menţinerea taxei în formula actuală este îndeplinirea acordului cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, companiile membre APMGR au cerut celor două instituţii să se pronunţe public asupra menţinerii taxei clawback în forma actuală.

Pentru majoritatea producătorilor de medicamente generice, evitarea insolvenţei nu se va putea face decât prin re-evaluarea portofoliului de produse, renunţându-se la acele medicamente compensate care, din cauza nivelului taxei clawback, au ajuns sub pragul de rentabilitate.

Companiile membre APMGR continuă să susţină următoarele principii în construirea unei taxe clawback sustenabile de către industrie: taxa trebuie să fie previzibilă şi plafonată la o valoare maximă realistă şi accesibilă producătorilor de medicamente generice; utilizarea mecanismului claw back pentru controlul creşterii disproporţionate a vânzărilor de medicamente şi nu pentru acoperirea unui deficit al bugetului public.

Aceştia mai spun că baza de calcul a taxei trebuie să fie preţul de vânzare al producătorului, nu preţul de raft, iar consumul real din anul anterior trebuie să fie suma de referinţă folosită la calcularea taxei, scrie Agerpres.

În plus, reprezentanţii APMGR susţin că aplicarea unei noi taxe clawback trebuie să se facă numai după o revizuire a calculului pentru primele două trimestre ale anului 2012,  mai apreciază reprezentanţii APMGR.
    .

×
Subiecte în articol: medicamente
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close