Antena 3 CNN Actualitate Elena Cristian, la Daily Income: Horia Simu nu este un om de afaceri cu viziune. Afacerile dubioase ale "regelui cuprului"

Elena Cristian, la Daily Income: Horia Simu nu este un om de afaceri cu viziune. Afacerile dubioase ale "regelui cuprului"

Elena Cristian, la Daily Income: Horia Simu nu este un om de afaceri cu viziune. Afacerile dubioase ale "regelui cuprului"
Sursa foto: Foto: Agerpres
02 Sep 2015   •   10:15

Nu putem să îi catalogăm drept oameni de afaceri cu viziune pe băieţii deştepţi din energie, aşa cum nu putem nici în cazul lui Horia Simu să spunem că, având o piaţă de desfăşurare asigurată, a fost un om de afaceri cu viziune, a afirmat Elena Cristian, redactor-şef la Jurnalul Naţional, în ediţia de miercuri a emisiunii "Daily Income", de la Antena 3.

Elena Cristian a subliniat că afaceristul Horia Simu, supranumit în presă "Rege al Cuprului" ca urmare a implicării sale în holdingul CUPROM, a profitat de un context favorabil pentru a-şi strânge milioanele de euro, printr-un sistem în care NU a fost ajutat doar de Alina Bica, fosta şefă a DIICOT.

CINE ESTE HORIA SIMU

Horia Simu a fost încoronat Rege al Cuprului  ca urmare a implicării sale în holdingul CUPROM, format din cele două fabrici româneşti: PHOENIX BAIA MARE şi ELCOND ZALĂU.Cu afaceri de peste 200 de milioane de euro in perioada 2000-2006, compania a intrat în dificultate dupa ce preţul cuprului s-a prabusit în 2008.

Dar cuprul nu a fost singurul domeniu vizat de omul de afaceri. La trei ani după intrarea în aceasta afacere Simu s-a extins si în industria apei minerale prin achiziţia a 32% din Lipomin Lipova, prin care ulterior a fost cumpărată compania Carpatina. La randul sau, compania a achiziţionat Herculane Water cu tot cu proprietăţile imobiliare din Băile Herculane.

În 2007,  Simu a cumparat cu 60 de milioane de euro pachetul majoritar al companiei de foraj Foradex Bucureşti, în urma unei licitaţii a AVAS.  In acelasi an, construieste o fabrica de sticla pe platforma producătorului de cabluri Cord Buzău, iar in 2008 intră ca acţionar principal si în Compania de Construcţii şi Căi Ferate Bucureşti.

Si asta nu e tot! Omul de afaceri se numără printre cei mai mari cumpărători de drepturi litigioase pe Legea 10/2001, potrivit unui raport al Curţii de Conturi realizat la ANRP pentru perioada 2007-2011 şi finalizat în 2013. Documentul arata ca Horia Simu a platit
in jur de 1,5 milioane de dolari pentru drepturile litigioase, inregistrand insa un castig de 189 milioane de dolari, adica de 200 de ori mai mult decat a investit.  Curtea de Conturi a sesizat faptul că cele mai multe drepturi au fost transmise la preţuri derizorii în comparaţie cu valoarea care reiese din evaluarea proprietăţilor imobiliare revendicate. Afacerile derulate de Simu au lasat datorii imense la stat dar si catre banci.



×
Subiecte în articol: Horia Simu Daily Income elena cristian
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close