Antena 3 CNN Actualitate Elie Wiesel returnează Ungariei ordinul Marea Cruce. Care este motivaţia laureatului premiului Nobel

Elie Wiesel returnează Ungariei ordinul Marea Cruce. Care este motivaţia laureatului premiului Nobel

Elie Wiesel returnează Ungariei ordinul Marea Cruce. Care este motivaţia laureatului premiului Nobel
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
18 Iun 2012   •   23:02

Elie Wiesel, laureat al premiului Nobel pentru Pace, a înapoiat Ungariei ordinul Marea Cruce, primit în 2004, ca urmare a participării preşedintelui Parlamentului de la Budapesta, Laszlo Kover, la o ceremonie organizată în România în memoria lui Jozsef Nyiro, informează Mediafax.
   
Într-un comunicat, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" anunţă că este împuternicit de către prof. univ. Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, să transmită următoarea scrisoare prin care înapoiază statului ungar Ordinul Marea Cruce, "ca urmare a intensificării manifestărilor antisemite sau cu semnificaţie fascistă la care participă oficiali ai Republicii Ungaria".
   
"Domnule preşedinte (al Parlamentului Ungariei - n.red.), am aflat cu profundă dezamăgire şi indignare despre participarea dumneavoastră, alături de secretarul de stat pentru cultură Geza Zsocs şi de liderul formaţiunii de extremă-dreapta Jobbik, Gabor Vona, la o ceremonie organizată în România în memoria lui Jozsef Nyiro. (...) Mi se pare ofensator ca preşedintele Parlamentului ungar să participe la o ceremonie în favoarea unui ideolog fascist ungar al regimurilor Miklos Horty şi Szalasi", scrie Elie Wiesel.
   
"Nu vreau să fiu asociat în niciun fel cu aceste activităţi. În consecinţă, renunţ la Ordinul Marii Cruci pentru Merite acordat de Republica Ungaria pe 24 iunie 2004", precizează Wiesel.
   
În 24 mai, directorul executiv al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", Alexandru Florian, declara că instituţia pe care o reprezintă se opune înhumării în România a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef, în cadrul unui eveniment public.
   
Bucureştiul şi-a exprimat dezacordul faţă de intenţia oficialităţilor ungare de a aduce în România rămăşiţele lui Nyiro, spre a fi reînhumate în cadrul unui ceremonial desfăşurat pe parcursul mai multor zile în Ghiorgheni, Miercurea-Ciuc şi Odorheiu Secuiesc.
   

×
Subiecte în articol: budapesta
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close