Antena 3 CNN Actualitate ExxonMobil, discuții cu compania rusă Lukoil legate de o eventuală vânzare a operațiunilor din Marea Neagră. Ce spune ministrul Economiei, Virgil Popescu

ExxonMobil, discuții cu compania rusă Lukoil legate de o eventuală vânzare a operațiunilor din Marea Neagră. Ce spune ministrul Economiei, Virgil Popescu

ExxonMobil poartă discuții cu compania rusă Lukoil legate de vânzarea participației de 50% deținută de compania americană în proiectul Neptun Deep pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, au spus surse guvernamentale. 

ExxonMobil, discuții cu compania rusă Lukoil legate de o eventuală vânzare a operațiunilor din Marea Neagră. Ce spune ministrul Economiei, Virgil Popescu
Sursa foto: foto- Facebook. Virgil Popescu
06 Ian 2020   •   23:36

În cadrul negocierilor, următorul pas e solicitarea accesului pentru Lukoil la camera de date, conform g4media. 

ExxonMobil a trimis o scrisoare oficială mai multor companii, în luna noiembrie a acestui an, pentru a le invita să depună oferte pentru participația de 50% din proiectul Neptun Deep pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. 

ExxonMobil deține 50% din acțiuni în proiectul din Marea Neagră. Lukoil e privită ca fiind unul dintre pionii politicii energetice globale ale Kremlinului. 

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și managementul companiei au întâlniri dese, iar posibila intrare a unei companii ruse în proiectul Neptun Deep e văzută de sursele guvernamentale ca o problemă majoră de siguranță națională fiindcă exploatarea gazelor din Marea Neagră e considerat o alternativă la dependența de gazele din Rusia. 

Lukoil mai efectuează un zăcământ de gaze din Marea Neagră în Perimetrul Trident, cu Romgaz. Portrivit primelor date,  resursele de gaze au fost estimate la 30 de miliarde de metri cubi. În luna noiembrie a acestui an, Ludoil a primit aprobarea să înceapă forajul de la Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore (ACROPO). 

ExxonMobil a investit aproximativ 700 de milioane de dolari în lucrările de explorare din România. 

Ministrul Ecoomiei, Virgil Popescu, a declarat că una dintre prioritățile pe care le are în acest mandat este ca exploatările din Marea Neagră să se realizeze cât mai repede posibil fiindcă e foarte important pentru securitatea națională. 

"Am declarat public, în repetate rânduri, că o prioritate a mandatului meu e ca exploatările din Marea Neagră să se realizeze, în cel mai scurt timp. Aceste exploatări reprezintă și o consolidare a securității naționale, nu doar o dezvoltare economică.

Mi-aș dori ca Exxon să continue operațiunile în România. În cazul în care din motive interne doresc să plece, le recomand să respecte legislatația românească pe care au folosit-o când au intrat, adica HG pentru transferul de licență.

De asemenea, mi-aș dori ca Romgaz, companie a statului român, să fie parte din viitorul consorțiu care va exploata acest perimetru.

Operațiunile de la Marea Neagră reprezintă o chestiune de securitate națională și recomand ca nimeni să nu ne pună la încercare cu acest lucru", a scris ministrul Economiei pe pagina sa de Facebook. 

×
Subiecte în articol: exxonmobil Lukoil Marea Neagrã
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close