Antena 3 CNN Actualitate Un fenomen mondial ar putea duce la majorarea salariilor în România: ”Ultimii doi ani şi-au pus amprenta asupra întregului mod de a lucra”

Un fenomen mondial ar putea duce la majorarea salariilor în România: ”Ultimii doi ani şi-au pus amprenta asupra întregului mod de a lucra”

40% dintre angajaţi din România intenţionează să ceară o majorare salarială în următorul an. De asemenea, 16% dintre angajaţi spun că vor să-şi schimbe angajatorul, potrivit rezultatelor sondajului global Workforce Hopes and Fears al PwC.

Un fenomen mondial ar putea duce la majorarea salariilor în România: ”Ultimii doi ani şi-au pus amprenta asupra întregului mod de a lucra”
Sursa foto: Agerpres
de Adelina Miron    |    26 Mai 2022   •   10:15

De la începutul anului 2021, angajați din întreaga lume au demisionat voluntar în număr foarte mare. Fenomenul global  a fost denumit ”marea demisie”.

Printre cauzele care au declanșat fenomenul se numără stagnarea salariilor pe fondul creșterii costului vieții, nemulțumirea la locul de muncă, preocupările legate de siguranță legate de pandemia COVID-19 și dorința de a lucra pentru companii cu politici mai bune de lucru la distanță.

Termenul „Marea demisie” a fost inventat de Anthony Klotz, profesor de management la Mays Business School de la Texas A&M University, în mai 2021, când a prezis un exod susținut în masă.

Potrivit sondajului global Workforce Hopes and Fears al PwC, la nivel global 19% dintre angajați vor să schimbe angajatorul şi 35% vor să solicite creşterea salariului în următoarele 12 luni.

Potrivit sondajului, doar 13% dintre angajaţii români sunt ”foarte de acord” cu afirmaţia că sunt corect plătiţi şi 26% sunt moderat de acord. Procentele sunt similare cu cele de la nivel global, de 19% şi, respectiv, 23%.

De asemenea, un sfert dintre angajaţii români şi aceeaşi pondere la nivel global sunt foarte de acord cu afirmaţia că actualul loc de muncă îi împlineşte personal.

„Încrederea şi ataşamentul angajaţilor faţă de angajatori s-au deteriorat în ultimii doi ani, pe fondul pandemiei care a impus restricţii şi a redus spre zero interacţiunea directă, personală pentru o bună perioadă de timp.

În România, doar 1 din 5 angajaţi este foarte mulţumit în prezent (21%) de actualul loc de muncă, iar la nivel global au această părere 28% dintre respondenţi.

Desigur, recompensa financiară rămâne cea mai importantă, atunci când angajaţilor li se cere să arate care sunt principalele lor motivaţii. Totuşi, împlinirea personală prin muncă este menţionată la mică distanţă de salariu, ceea ce ne face să credem că schimbările dramatice din ultimii doi ani şi-au pus amprenta asupra întregului mod de a lucra, diminuând angajamentul şi satisfacţia faţă de muncă. Incertitudinea sanitară, socială, mai nou provocările economice, în special inflaţia, războiul au amplificat anxietatea şi epuizarea (starea de ”burn out”)”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

×
Subiecte în articol: salarii angajati munca sondaj
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close