Antena 3 CNN Actualitate Fiul lui Constantin Brâncuși a murit

Fiul lui Constantin Brâncuși a murit

Fiul lui Constantin Brâncuși a murit
25 Noi 2016   •   18:35

Fiul lui Constantin Brâncuși a murit, iar vestea a cutremurat lumea artistică.

John Constantin Brâncuși Moore, fiul lui Constantin Brâncuși, a murit pe 11 noiembrie, la vîrsta de 82 de ani, la Paris, potrivit Libertatea.

John Moore, singurul urmaş pe care l-a avut marele Constantin Brancuşi, şi-a văzut de viaţa lui normală, moştenindu-şi tatăl nu în geniul pentru artă, ci în pasiunea pentru fotografie. Nerecunoscut vreodată de titanul născut la Hobiţa (judeţul Gorj), John Moore a trăit în Franţa, lângă Paris și a fost fotograf la celebrul cabaret Crazy Horse.

Rodul unei relaţii amoroase a lui Brâncuşi cu Vera Moore, fosta sa secretară şi o pianistă foarte apreciată acum peste 80 de ani, John Moore n-a fost însă niciodată recunoscut de marele artist. Originară din Noua Zeelandă, Vera Moore l-a întâlnit pe Brâncuşi în 1930, pe când ea avea 34 de ani, la un concert desfăşurat la Londra, prin intermediul unui prieten comun, Jim Ede. Din legătura lor pasională, ascunsă mult timp – de ochii lumii – în spatele funcţiei de secretară a artistului pe corespondenţa în limba engleză, Vera i-a dăruit sculptorului un copil, pe 15 septembrie 1934, când ea avea 38 de ani, iar el împlinise 58.

Preocupat numai cu latura artistică a vieţii sale, Brâncuşi nu l-a legitimat însă niciodată pe John ca pe urmaşul său natural. De altfel, de la bun început, John a primit numele de familie al mamei sale, moştenin-du-şi tatăl într-o singură privinţă: pasiunea pentru fotografie, a doua natură şi pentru Brâncuşi, după sculptură. Într-un interviu publicat în numărul 8 al revistei Reporter Objectif, din august 1972, în care apare şi unica poză a lui John Moore, fotograful a fost eroul unui reportaj întins pe 11 pagini, în care povestea cum s-a apropiat de această meserie. Toate instantaneele publicate în revistă sub semnătura lui John Moore au ca tematică salonul de cabaret Crazy Horse, din Paris, acolo unde singurul copil al lui Brâncuşi a lucrat mai mulţi ani, fiind un apropiat al lui Alain Bernardin, creatorul cunoscutului stabiliment.

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close