Antena 3 CNN Actualitate Fost manager de spital, trimis în judecată de DNA. Cu ce l-au prins procurorii

Fost manager de spital, trimis în judecată de DNA. Cu ce l-au prins procurorii

Fost manager de spital, trimis în judecată de DNA. Cu ce l-au prins procurorii
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de M.Z.    |    30 Mai 2017   •   15:01

Dănuţ Căpăţâna, fost manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) "Sf. Apostol Andrei" din Constanţa, a acordat prime de succes unei societăţi a cărei unică activitate a fost întocmirea unor adrese, potrivit rechizitoriului prin care inculpatul a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. 

Managerul unităţii medicale încheiase cu firma respectivă un contract, neprevăzut în planul anual al achiziţiilor publice, având ca obiect prestarea unor servicii de consultanţă pentru convenţiile încheiate de spital cu casele de asigurări de sănătate. 

"Din ansamblul înscrisurilor administrate în cauză rezultă că activităţile desfăşurate de către operatorul economic au fost consemnate de administratorul societăţii în cuprinsul unor rapoarte de activitate, din care rezultă că toate aceste activităţi s-au materializat în întocmirea unor adrese. (...) Adresele întocmite de administratorul societăţii (...) sunt singurele documente în care s-a reflectat activitatea acestuia şi care au stat la baza remunerării sale, în perioada iunie 2013 - ianuarie 2014, atât cu onorariu lunar de 6.200 lei, cât şi cu prime de succes în cuantum de 93.000 lei", se precizează în rechizitoriu. 

Procurorii au mai apreciat că de foloase necuvenite a beneficiat nu doar societatea în cauză, ci şi Dănuţ Căpăţâna, deoarece activităţile pentru care încheiase contractul de consultanţă constituiau atribuţii de serviciu ale managerului unităţii medicale. 

"Respectivele cheltuieli privind îndeplinirea contractului de consultanţă au fost nelegal efectuate pentru realizarea unor sarcini atribuite managerului, în acest mod inculpatul Căpăţâna Dănuţ, angajând şi utilizând creditele bugetare contrar prevederilor şi destinaţiilor aprobate, pentru cheltuieli efectuate cu nerespectarea dispoziţiilor legale, fără a realiza o bună gestiune financiară a fondurilor publice utilizate", se menţionează în rechizitoriu. 

Potrivit unui comunicat al DNA, Dănuţ Căpăţână a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. 

"La data de 11 iunie 2013, între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă 'Sf. Apostol Andrei' Constanţa, reprezentat de inculpatul Căpăţâna Dănuţ, la acea dată manager al unităţii medicale, şi o societate comercială a fost încheiat un contract (...) având ca obiect prestarea unor servicii de consultanţă pentru convenţiile încheiate de spital cu casele de asigurări de sănătate, publice şi private, pe o durată de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii de drept. În exercitarea atribuţiilor sale de manager şi ordonator terţiar de credite, inculpatul Căpăţâna Dănuţ a încheiat contractul fără a urma vreo procedură dintre cele prevăzute de legislaţia aplicabilă contractelor de achiziţie publică şi a dispus cheltuieli din fonduri publice fără existenţa unei baze legale, deşi serviciile de consultanţă ale prestatorului nu au fost executate în totalitate şi reprezentau, în fapt, şi atribuţii proprii ale inculpatului", se precizează în comunicat. 

Astfel, arată anchetatorii, în perioada 11 iunie 2013 - mai 2016, când inculpatul nu şi-a mai exercitat atribuţiile care decurgeau din calitatea deţinută, SCJU "Sf. Apostol Andrei" Constanţa ar fi achitat către societatea respectivă suma totală de 307.900 lei, reprezentând onorariu şi prime de succes, pentru nişte servicii neexecutate în realitate. 

"Această sumă de bani reprezintă un prejudiciu cauzat unităţii medicale şi un folos necuvenit pentru firma prestatoare a serviciilor", se menţionează în comunicatul DNA. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: trimitere in judecata
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close