Antena 3 CNN Actualitate Fraudă bancară de 22 de milioane de euro. Trei funcţionari din Ministerul Economiei, concediaţi. Şeful Fondului de Garantare a Creditelor, suspendat

Fraudă bancară de 22 de milioane de euro. Trei funcţionari din Ministerul Economiei, concediaţi. Şeful Fondului de Garantare a Creditelor, suspendat

Fraudă bancară de 22 de milioane de euro. Trei funcţionari din Ministerul Economiei, concediaţi. Şeful Fondului de Garantare a Creditelor, suspendat
Sursa foto: Foto: Agerpres
01 Noi 2012   •   12:39

Zeci de percheziţii au avut loc în Bucureşti, Călăraşi, Giurgiu şi Ilfov, la locuinţele mai multor directori de bănci.  Printre cele o sută de persoane audiate la DIICOT sunt şi angajaţi ai băncilor. În acest caz de fraudă bancară sunt implicaţi şi oficiali de la Ministerul Economiei. Suspecţii sunt cercetaţi pentru spălare de bani.

Prejudiciul cauzat băncilor se ridică la 22 de milioane de euro. Pagubele au fost realizate prin acordarea de credite cu acte false.  Băncile prejudiciate sunt printre cele mai mari instituţii bancare din ţară. Trei funcţionari de la Ministerul Economiei au fost deja concediaţi.

UPDATE 13.00
- Mihai Grigoroiu, învinuit în cazul fraudei bancare de 22 de milioane de euro, fusese numit recent în funcţia de director adjunct în Ministerul Economiei, la Autoritatea de Management al Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice. Grigoroiu lucra în minister din 2012, iniţial fiind asistent la cabinetul unui secretar de stat, iar apoi consilier PR la aceeaşi autoritate.

Potrivit declaraţiei de avere, Grigoroiu deţine, împreună cu soţia sa, un apartament de 50 de metri pătraţi în sectorul 1, cumpărat anul acesta şi un autoturism Volkswagen, din 2003. El mai are două credite la BRD, de 28.000 de lei şi de 51.300 de euro, contractate în 2012 şi scadente în 2017, respectiv în 2042.

Un alt angajat al Ministerului Economiei implicat în acest scandal este Cătălin Ionuţ Roşu, auditor. Conform declaraţiei de avere datată 27 martie, el are un Volkswagen din 2000 şi un credit BCR de 37.000 de lei contractat în 2010 şi scadent în 2040.

Andrei Atanasiu, expert în Ministerul Economiei, cu domiciliul în comuna Ileana, judeţul Călăraşi, nu are trecut nimic în declaraţia de avere.

UPDATE 12.30Trei funcţionari de la Ministerul Economiei au fost  concediaţi.  Aurel Şaramet (foto)  a fost suspendat de la conducerea Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii  (FNGC)

"În cazul domnului Aurel Şaramet au fost demarate procedurile de suspendare din funcţia deţinută în cadrul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM. Ministrul Economiei a dispus încetarea activităţii în funcţiile ocupate de celelalte trei persoane implicate în dosarul anchetat de DIICOT, urmând să dispună suspendare lor în situaţia în care DIICOT va lua măsura arestării preventive", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, citat de Mediafax.


Cum acţiona grupul infracţional:


Învinuiţii din dosar sunt acuzaţi că ar fi obţinut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje,  prin intermediul unor societati comerciale controlate de către liderii grupării, informează DIICOT într-un comunicat de presă citat de Mediafax.

În perioada 2010-2012, membrii grupului infracţional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse - au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine un număr de 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.

Activitatea infracţională a fost sprijinită de către învinuiţii Aurel Şaramet, având calitatea de director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Cercel - Duca Alexandru  Claudiu, vicepreşedinte al unei unităţi bancare, Mihai Grigoroiu, Roşu Cătălin Ionuţ şi Atanasiu Andrei, angajaţi în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi Diaconescu Florian Dragoş.

"Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism  - Serviciul Teritorial Bucureşti şi Biroul Teritorial Călăraşi, împreună cu ofiţeri  de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bucureşti au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 48 de persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălarea banilor. În acest sens, la data de 1 noiembrie 2012, procurorii DIICOT au efectuat un număr de 50 de percheziţii domiciliare la locuinţele învinuiţilor precum si la sediile unor societati comerciale din municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu", se arată într-un comunicat al Direcţiei.

Valoarea totală a prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională este estimată la suma de 22 milioane de Euro. 100 de persoane vor fi duse la audieri.
   
Suportul tehnic şi informativ al operaţiunii  a fost asigurat de către SRI.



























×
Subiecte în articol: bancheri spalare de bani
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close