Antena 3 CNN Actualitate Gabriel Oprea şi fiul său, audiaţi la DNA. Procurorii au pus sechestru pe averea fostului ministru de Interne

Gabriel Oprea şi fiul său, audiaţi la DNA. Procurorii au pus sechestru pe averea fostului ministru de Interne

oprea.jpg
07 Dec 2016   •   13:52

Update: Fiul lui Gabriel Oprea a ieșit de la audierile de la DNA, fără să ofere nicio explicație. Deocamdată nu se știe de ce a fost chemat Gabriel Oprea Jr. Tânărul a răspuns doar la o singură întrebare adresată de jurnaliști, și anume că tatăl său nu este vinovat de tot acest scandal. Procurorii au anunțat că au pus sechestru asigurator asupra bunurilor pe care Gabriel Oprea le deține.
 

Update: Procurorii DNA reiau audierile în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină. Se pare că la sediul DNA s-a prezentat și fiul lui Gabriel Oprea. De dimineaţă, fostul ministru de Interne a ajuns în faţa procurorilor DNA. Oprea este acuzat de ucidere din culpă.

La sediul DNA s-a prezentat și Petre Movilă, reprezenantul firmei de reparații contractate de Distrigaz pentru a săpa groapa în care a căzut cu motocicleta Bogdan Gigină. Procurorii susțin că firma trebuia să amplaseze semne reflectorizante cu 240 de metri înaintea gropii. În legătură cu acest lucru, Petre Movilă susține că nu putea amplasa semnele, întrucât ar fi blocat circulația. În plus, acesta susține că Bogdan Gigină ar fi de vină pentru producerea accidentului, întrucât se știa de groapă.

Update: După o oră, Gabriel Oprea a ieșit de la DNA. Fostul ministru de Interne se va întoarce însă la ora 11, pentru că abia atunci încep audierile. Se pare că amânarea a fost cerută din cauză că nu au ajuns toți avocații persoanelor care urmau să fie audiate.

Gabriel Oprea nu a oferit declarații la ieșire. Surse judiciare spun că fostului ministru i s-au prezentat noi probe. Se pare că la audieri a fost și un reprezentant al firmei de gaze.

Știre inițială: Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea s-a prezentat miercuri la DNA, pentru a fi audiat de procurori. El a venit însoțit de avocatul său.

La intrare în sediul DNA, el a precizat că a venit pentru a da declaraţii în dosarul legat de accidentul în urma căruia a murit poliţistul Bogdan Gigină.

Gabriel Oprea a fost pus, în luna octombrie, sub acuzare pentru ucidere din culpă. 

Poliţistul Bogdan Gigină şi-a pierdut viaţa în timp ce conducea o motocicletă a Brigăzii Rutiere Bucureşti, în seara de 20 octombrie 2015. Agentul de poliţie, care făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a lui Gabriel Oprea, atunci vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne, a pierdut controlul motocicletei, în condiţiile în care ploua, şi a ajuns într-o groapă săpată pe carosabil pentru lucrări la reţeaua de gaze.

La momentul producerii accidentului, victima Bogdan Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Oprea, au arătat procurorii.

''Acest dispozitiv, asigurat de Brigada de Poliţie Rutieră din cadrul DGPMB, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigină) şi un echipaj format dintr-un ofiţer şi un agent de poliţie aflaţi într-un autoturism de poliţie rutieră. Acest dispozitiv preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul Gabriel Oprea. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea se deplasa către locuinţa sa situata în cartierul Cotroceni", potrivit procurorilor.

Anchetatorii au reţinut că, din probele administrate, rezultă indicii rezonabile că, încălcând dispoziţiile legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ministrul de Interne Oprea a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, acestea fiind formate atât dintr-un autoturism (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cât şi dintr-o motocicletă.

"Lucrătorii respectivi funcţionau în cadrul compartimentului special din cadrul Brigăzii Rutiere a DGPMB care asigura însoţirea coloanelor oficiale. Au fost desemnaţi lucrători care aveau atribuţii exclusive de însoţire a ministrului, într-o structură permanentă care presupunea asigurarea concomitentă a trei poliţişti pentru fiecare post (două schimburi şi o rezervă). Lucrătorii erau permanent la dispoziţia ministrului, aşteptându-l după fiecare deplasare în imediata apropiere a destinaţiei. Din analiza documentelor care atestă componenţa zilnică a misiunilor de însoţire şi deplasările efectuate, rezultă că ministrul Oprea realiza în medie aproximativ cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere", au constatat procurorii.

DNA menţionează că numărul total al acestor misiuni era de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă, conform prevederilor legale.

×
Subiecte în articol: audiat la DNA DNA Gabriel Oprea previziuni
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close