Antena 3 CNN Actualitate Gabriel Resources, despre suma datorată statului român, după procesul Roşia Montană: "Firma nu are bani să plătească"

Gabriel Resources, despre suma datorată statului român, după procesul Roşia Montană: "Firma nu are bani să plătească"

Compania Gabriel Resources a anunţat oficial că are fonduri insuficiente pentru a putea efetua plata acordată de tribunal către statul român, în procesul Roşia Montană.

Gabriel Resources, despre suma datorată statului român, după procesul Roşia Montană: "Firma nu are bani să plătească"
Sursa foto: Hepta Syndicate / Vlad Stan
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Mar 2024   •   19:40

Gabriel Resources a anunţat că, în prezent, compania dispune de fonduri disponibile de aproximativ 2,7 milioane de dolari canadieni (2,0 milioane de dolari americani) şi se aşteaptă ca acest sold să fie epuizat în cursul normal al activităţii până în mai 2024.

Gabriel Resources intenţionează să efectueze o analiză imediată a obligaţiilor sale financiare actuale şi viitoare şi a capacităţii de a obţine fonduri pentru a achita sumele de plătit.

"Există un risc semnificativ ca o finanţare suplimentară suficientă să nu fie disponibilă pentru Societate în condiţii acceptabile sau deloc. Imposibilitatea de a strânge fonduri în funcţie de necesităţi ar avea un impact negativ asupra situaţiei financiare a Societăţii şi asupra capacităţii acesteia de a-şi continua activitatea”, a comunicat oficial compania, potrivit Mediafax.ro

Potrivit aceluiaşi comunicat al Gabriel Resources, compania continuă să analizeze hotărârea împreună cu consilierii săi juridici pentru a-şi evalua opţiunile, inclusiv pentru a contesta decizia prin intermediul procesului de anulare prevăzut de Convenţia ICSID.

În pofida acestei revizuiri, Gabriel Resources va avea nevoie de finanţare suplimentară în al doilea trimestru al anului 2024 pentru a continua activităţile pe termen mai lung (care pot include, după caz, costurile oricărei proceduri potenţiale de anulare) şi pentru scopuri generale de capital de lucru.

După ce firma a pierdut la ICSID procesul prin care cerea despăgubiri de 6,7 mld. dolari de la Guvernului României, tribunalul a obligat Gabriel Resources să plătească României aproximativ 10 milioane de dolari în taxe şi cheltuieli de judecată.

România a câștigat procesul pentru Roșia Montană! Firma canadiană trebuie să ne ramburseze cheltuieli de judecată și arbitraj de milioane de dolari

Instanța de arbitraj internațional și-a anunțat decizia în dosarul deschis de canadienii de la Gabriel Resources împotriva României, după ce, în deceniul trecut, nu li s-a mai permis să exploateze aurul de la Roșia Montană. 

Potrivit ICSID - Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiții, România nu trebuie să plătească despăgubiri. Dimpotrivă, canadienii trebuie să achite țării noastre cheltuieli de judecată și arbitraj în valoare de mai multe milioane de dolari.

Decizia a fost comunicată vineri, cu puțin timp înainte de miezul nopții (după fusul orar al României) și a nu fost anticipată la București.

"... Obligă reclamanții (firmele Gabriel Resources, n.r) să ramburseze pârâtului (statul român, n.r.) costul procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 USD, împreună cu o dobândă (...) reprezentată de rata la trei luni pentru un titlu al Trezoreriei SUA, de la data prezentei hotărâri și până la plata integrală.

Obligă reclamanții să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată în valoare de 1.154.774,34 EUR, 30. 284.053,32 RON și 928.641,70 USD, împreună cu o dobândă (...) reprezentată de rata la trei luni pentru un titlu al Trezoreriei SUA, de la data prezentei hotărâri și până la plata integrală.

Respinge toate celelalte pretenții formulate de părți", se spune în decizia instanței.

Înainte de pronunțarea ICSID, responsabilii guvernamentali au avansat perspectiva plății, drept despăgubiri, a unei sume între două miliarde de dolari și 6,7 miliarde de dolari, adică valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey).

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close