Antena 3 CNN Actualitate General separatist anunță folosirea armelor chimice: ”Cred că trupele chimice vor găsi o cale să scoată cârtițele din bârlogul lor”

General separatist anunță folosirea armelor chimice: ”Cred că trupele chimice vor găsi o cale să scoată cârtițele din bârlogul lor”

Regimentul Azov acuză Rusia că a folosit o substanță toxică asupra militarilor și civililor din Mariupol. Victimele au suferit de insuficiență respiratorie și sindrom vestibular.

General separatist anunță folosirea armelor chimice: ”Cred că trupele chimice vor găsi o cale să scoată cârtițele din bârlogul lor”
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Apr 2022   •   09:50

Substanța ar fi fost împrăștiată cu o dronă și, dacă se confirmă, ar putea fi prima dată când Rusia ar folosi arme chimice în Ucraina.

Recent, unul dintre liderii separatiștilor din Doneţk anunță că vor folosi arme chimice pentru a cuceri una dintre uzinele din Mariupol.

”Acum trebuie să ne ocupăm de blocarea acestei uzine, să găsim toate intrările și toate ieșirile, în principiu este posibil să facem asta. Și după aceea să punem planul în aplicare. Cred că trupele chimice vor găsi o cale să scoată cârtițele din bârlogul lor”, spune generalul. 

Jurnalistul și analistul militar Radu Tudor a explicat ce ar însemna folosirea armelor chimice în Ucraina. 

”Ceea ce vedem este o încălcare extrem de gravă a legilor internaționale și această pagină se adaugă la dosarul crimelor de război pe care Vladimir Putin și generalii săi îl au deja întocmit de Curtea Penală Internațională”, este de părere Radu Tudor. 

”Cred că trebuie să lansăm un avertisment public pentru instituțiile europene de mediu, pentru instituțiile naționale românești de mediu, să fim foarte, foarte atenți cu monitorizarea calității aerului și a modalității în care aceste substanțe chimice ar putea să atingă și țărmul românesc al Mării Negre, cu toate consecințele pe care ni le imaginăm de aici”, a mai spus jurnalistul la Antena 3. 

În Mariupol se duce o luptă corp la corp. Trupele lui Putin, acuzate că au folosit substanțe chimice otrăvitoare

În Mariupol se duce o luptă corp la corp. Soldatii lui Kadîrov au anunţat că a ocupat aproape în totalitate oraşul. Armata lui Vladimir Putin este acuzată că a lansat asupra militarilor și a civililor ucraineni din oraș, dintr-o dronă, o substanţă chimică periculoasă.

Primarul anunţă că peste 10.000 de civili au murit în Mariupol, însă numărul real ar putea depăşi 20.000.

Edilul a mai acuzat armata rusă că n-a permis accesul convoaielor umanitare, ca să ascundă crimele asupra civililor.

Apărătorii oraşului Mariupol, Brigada 36 de puşcaşi marini, au publicat un mesaj prin care anunţă că sunt epuizaţi, dezarmaţi, dar că luptă în continuare.

"Dragă popor ucrainean! Suntem Brigada a 36-a Marină. Apărăm Mariupol de 47 de zile, de la începutul războiului. Am fost bombardați din avioane, din artilerie, tancuri şi alte arme de foc. Ne-am apărat cu demnitate, făcând imposibilul. Dar orice resurse tind să se epuizeze. Fără capacitatea de a ne apăra, inamicul ne-a împins treptat în uzina Azovmash, ne-a înconjurat cu foc şi acum încearcă să ne distrugă.

Timp de mai bine de o lună, pușcașii au luptat fără aprovizionare cu muniție, fără hrană, fără apă, și au murit în grupuri. Muntele răniților este aproape jumătate din brigadă. Au mâinile şi picioarele rupte, dar pot merge înapoi la luptă. Toată infanteriei a fost ucisă. Ei mor, dar se luptă. Ne apropiem treptat de final… Astăzi va fi probabil ultima luptă", a transmis într-o postare pe Facebook Brigada 36 de pușcași marini.

Asta după ce, săptămâna trecută, rușii s-au lăudat că peste 200 de pușcași marini s-au predat la Mariupol.

Imaginile au fost postate de Ramzan Kadîrov, ai cărui locotenenți au anunțat astăzi că orașul port este aproape 100 la sută în mâna lor şi a Federației Ruse.

Trupele lui Putin sunt acuzate că au folosit substanțe chimice otrăvitoare

Şi soldaţii ucraineni şi cecenii şi ruşii vorbesc despre acelaşi lucru: pe străzile din Mariupol se duce astăzi o luptă corp la corp.

Alături de puşcaşii marini, în Mariupol mai luptă pentru Ucraina, batalionul Azov. Grupat în altă uzină, în Azovstal, batalionul a publicat azi un clip cu lovituri lansate asupra armatei ruse ascunse printre blocurile din oraş.

Luptătorii acestei unităţi au anunţat că forțele de ocupație ruse au folosit o substanță otrăvitoare de origine necunoscută împotriva militarilor și civililor ucraineni din oraș, care a fost lansată de pe o dronă. Victimele suferă de insuficiență respiratorie.

Iar ministerul ucrainean al Apărării a transmis că armata rusă se pregătește să folosească muniție cu fosfor la Mariupol.

Şi Armata Rusă a publicat un clip în care se laudă că a mai distrus câteva blindate ucrainene. Tot în Mariupol. Un oraş negru, cuprins de fum şi de foc de 47 de zile.

Bătălia decisivă e pentru port.

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Rusia
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close