Antena 3 CNN Actualitate Gravitatea inundaţiilor, cauzată de lipsa de comunicare a instituţiilor de stat româneşti

Gravitatea inundaţiilor, cauzată de lipsa de comunicare a instituţiilor de stat româneşti

Gravitatea inundaţiilor, cauzată de lipsa de comunicare a instituţiilor de stat româneşti
06 Aug 2008   •   08:48

Gravitatea inundaţiilor nu a fost cauzată de lipsa de informaţii din partea Ucrainei. Avertizările au venit chiar şi de trei ori pe zi. Lipsa de comunicare între instituţiile statului român a făcut însă ca datele să nu fie centralizate. Autorităţile de la Bucureşti au primit informaţii privind debitele şi nivelurile râurilor începând din 24 iulie şi până în 31 iulie, inclusiv de două-trei ori pe zi. Aşa reiese din faxurile trimise de reprezentanţii Comitetului de Stat pentru Gospodărirea Apelor din Ucraina către Ministerul Mediului din România. Datele nu au fost însă centralizate.

Directorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Mediului, Mary-Jeanne Adler, a declarat pentru ziarul Cotidianul că România a primit informaţii privind debitele şi nivelurile râurilor Prut, Siret şi Ceremuş. Informaţiile ar fi fost dispersate însă şi ar fi venit prea târziu.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu şi ministrul Cristian David declarau la sfârşitul lunii trecute că "România nu a avut informaţii de la Ucraina după data de 24 iulie, legate de debitele crescute ale Prutului şi Siretului şi că de aceea nu s-au putut gestiona eficient inundaţiile".

Între timp pericolul pe Prut se menţine. Peste 1000 de gospodării din şapte localităţi vasluiene sunt în pericol de a fi inundate. Hidrologii au prelungit până miercuri după-amiază cele două avertizări, una de cod galben, cealaltă de cod portocaliu. Sunt vizate judeţele Vaslui şi Iaşi, unde se propagă unda de viitură după deversările din acumularea Stânca Costeşti.

Potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite, în timpul inundaţiilor produse în Ucraina, România şi Republica Moldova, în ultima perioadă, au murit 42 de persoane, iar aproximativ 40.000 au fost evacuate.

Antena 3

×
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close