Antena 3 CNN Actualitate Guvernul acceptă propunerea sindicatelor: comprimă grila de salarizare a Legii unitare la 1/12

Guvernul acceptă propunerea sindicatelor: comprimă grila de salarizare a Legii unitare la 1/12

Guvernul acceptă propunerea sindicatelor: comprimă grila de salarizare a Legii unitare la 1/12
Sursa foto: guvernul romaniei
31 Aug 2009   •   16:08

Guvernul a decis, duminică, să accepte propunerea sindicatelor de a reduce diferenţa dintre salariile minime şi cele maxime din grila Legii unitare de la 1/15 la 1/12, urmând ca Ministerul Muncii să finalizeze proiectul de lege până luni seară, potrivit unor surse participante la discuţie.

Astfel, toţi coeficienţii cuprinşi între 9 şi 15 au fost comprimaţi între nivelurile 9 şi 12, iar coeficientul maxim din grilă va fi atribuit doar preşedintelui României, care ar urma să aibă cel mai mare salariu din sistemul bugetar.

"Şefii din Justiţie şi din Parlament, precum şi preşedintele Curţii de Conturi vor coborî pe treapta a doua de salarizare, imediat după preşedinte, însă coeficienţii ce vor reveni acestor funcţii urmează a fi stabiliţi în cursul zilei de luni", a spus pentru NewsIn unul dintre participanţii la întâlnirea de duminică.

Potrivit oficialului guvernamental, ministerele au înaintat, în cadrul reuniunii de duminică de la guvern, ultimele propuneri privind modificările aduse pe grilele de salarizare, urmând ca Ministerul Muncii să finalizeze până luni seară proiectul final al Legii unitare de salarizare în sistemul bugetar.

Proiectul de lege ar urma să fie distribuit miniştrilor până marţi, urmând ca în şedinţa de guvern de miercuri să se ia o decizie în ce priveşte asumarea răspunderii.

În aceste condiţii, la întlnirea cu sindicatele, programată pentru luni, nu se va discuta pe proiectul final de lege, potrivit oficialului menţionat.

În ceea ce priveşte o eventuală creştere a coeficienţilor pentru angajaţii din sănătate şi învăţământ, cei doi miniştri de resort au fost mandataţi să propună eventuale modificări, însă fără a afecta "echilibrul în interiorul grilei", a precizat sursa guvernamentală.

Guvernul nu a luat o decizie nici în privinţa coeficientului 1, fixat în prezent la valoarea salariului minim şi care stă la baza întregii grile.

Miniştrii au convenit că atingerea echilibrului prevăzut de Legea unitară se va realiza până în 2015. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, declara săptămâna aceasta că încadrarea funcţiilor pe coefienţii stabiliţi în grila Legii unitare ar putea fi realizată până în 2015-2016.

Duminică, începând cu ora 12, primul ministru Emil Boc s-a întâlnit cu miniştrii pentru ca aceştia să propună soluţii de îmbunătăţire a Legii salarizării unice, înainte ca Executivul să discute prevederile legii şi cu partenerii sociali.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, declara joi că sindicatele au propus reducerea coeficientului maxim din grila Legii unice de salarizare de la 15 la 12, prin comprimarea tuturor coeficienţilor cuprinşi între 8,1 şi 15 în intervalul 8,1-12.

De asemenea, sindicatele vor creşterea salariului minim la 720 de lei în 2010, de la 600 de lei în prezent. Guvernul a propus, în schimb, majorarea salariului minim la 705 lei anul vitor, iar patronatele ar fi de acord cu cel mult 650 de lei, argumentând că majorarea salariului minim nu se justifică în condiţiile în care nu are loc o creştere corespunzătoare a productivităţii muncii.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: guvernul Romaniei
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close