Antena 3 CNN Actualitate Guvernul, criticat de mediul de afaceri pentru măsurile anunțate

Guvernul, criticat de mediul de afaceri pentru măsurile anunțate

Pachetul de măsuri adoptat de Guvern îi nemulțumește pe mulți dintre oamenii de faceri. Ei spu că pachetul este slab, iar măsurile au venit târziu.

Guvernul, criticat de mediul de afaceri pentru măsurile anunțate
Sursa foto: Foto: Captură Antena 3
31 Mai 2020   •   15:31

Din 1 iunie, intră în vigoare acest pachet atât pentru antreprenori cât și pentru angajați. 

Statul plătește 41,5% din salariul brut al unui angajat care a fost în șomaj tehnic și este reîncadrat. Trebuie să fie reîncadrat pe o perioadă nedeterminat și pentru un program de opt ore

Se vrea și stimularea pentru crearea de noi locuri de muncă. Angajatorii primesc 50% din salariu, dar nu mai mult de 2.500lei/lună pentru fiecare persoană angajată. De această măsură vor beneficia angajatorii care încadrează persoane peste 50 de ani sau tineri între 16 și 29 de ani sau muncitori care au venit din străinătate care au fost concediați. Atenție toate aceste trei categori trebui să fi fost muncitori concediați în perioada stării de urgență sau a celei de alertă.

Angajatorii trebuie să depună la AJOFM cereri pentru a beneficia de aceste facilități la care trebuie să anexeze liste cu datele persoanelor care beneficiază de prevederi.
Nu pot beneficia de aceste stimulente angajatorii care sunt în insolvență, reorganixare judiciară, faliment, dizolvare, instituțiile și autoritățile. 

Plata șomajului tehnic continuă și după data de 1 iunie pentru activitățile suspendate de Guvern, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020.

Traian Ispasiu, om de afaceri în domeniul mobilei, a declarat pentru Antena 3 că „aceste măsuri nu sunt măsuri de relansare economică, ci doar de suport. Din punctul meu de vedere și al altor antreprenori din această țară, măsurile economice trebie să îndeplinească nevoia antreprenorilor în acest moment. Starea de urgență a antreprenorilor începe de acum și e imperios necesar să se vină cu programe de stimulare a consumului intern pentru ca antreprenorii să aibă un capital de lucru urgent pentru că au susținut cheltuieli două luni de zile fără să producă.”

„Sunt business-uri care au intrat în colaps, care și-au dat angajații afară, sunt peste un milion de șomeri încă nedeclarați. Noi am reușit să ne păstrăm echipa.”, a mai spus Traian.

Cristian Pârvan, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri, susține că este nevoie de programe guvernamentale și politici publice la care antreprenorii să poată răspunde cu măsuri concrete.

„Pentru foarte mulți antreprenori nu consider că există vreun motiv de bucurie în sensul că, dacă ne uităm la statistica INS, sentimentul general este de foarte mare îngrijorare. Cifrele de afaceri din cele patru mari sectoare - prelucrătoare, construcții, comerț și servicii - sunt prevăzute în perioada iunie-august a fi în scădere. Numărul de locuri este în scădere, iar prețurile sunt în creștere.”, a spus Cristian Pârvan.

„Guvernul anunță de trei luni că va veni cu un program economic. Acum am putea accesa acele fonduri europene suplimentare, avem nevoie de programe guvernamentale, politici publice în care antreprenoriatul să răspundă cu acțiuni concrete. Altfel toată lumea va ezita să angajeze. Cum poate ști un angajator că o persoană a fost concediată în străinătate din motive de încetare de contract de muncă?”, se întreabă Pârvan.

Guvernul, criticat de mediul de afaceri pentru măsurile anunțate

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close