Antena 3 CNN Actualitate Ieftinirea caselor este iminentă. Preţurile materialelor de construcţii s-au prăbuşit

Ieftinirea caselor este iminentă. Preţurile materialelor de construcţii s-au prăbuşit

Ieftinirea caselor este iminentă. Preţurile materialelor de construcţii s-au prăbuşit
14 Noi 2008   •   19:12

Preţurile materialelor de construcţii s-au prăbuşit, iar ieftinirea caselor noi este iminentă. O recunosc chiar constructorii care sunt disperaţi că nu mai au comenzi. Preţul e acum o problemă mai mică în comparaţie cu cea a supravieţuirii.
Hopul este într-adevăr major căci greu mai poţi cere preţuri de peste 1000 de euro metrul pătrat la o casă terminată când materialele au scăzut şi la jumătate de preţ. Aşa s-a întâmplat cu fierul beton care a ajuns la un nivel de neimaginat acum două luni.
?La toată partea de fier, de panouri de gard, cuie, sârme au scăzut cam cu 35- 40%, în ultima perioadă?, declară Alexandru Holban, director depozit de construcţii. Cimentul la rândul lui a scăzut şi el cu o treime. De plâns, plâng doar fabricile de ciment care la începutul verii au creat artificial o criză pentru a majora preţurile în speranţa unor vânzări fantastice în taomnă.
La cărămidă săderea preţului este impresionantă iar lemnul pentru acoperiş şi mansardă poţi să îl iei din economia pe care o faci la fier beton. Termopanele au şi ele discounturi de până la 20%.
Un calcul simplu arată că o casă de 200 de metri pătraţi e mai ieftină acum cu 36 de mii de lei noi. Patronii depozitelor de profil încearcă să îşi facă curaj. ?E normal să scadă în perioada asta?, spune Sorin Bejenaru, administratorul unui depozit de construcţii. Este, dar la fel de normal ar fi fost să scadă şi în toamna trecută, dar nu au scăzut. ?Cu siguranţă în primăvară vor creşte?, a declarat Sorin Alexandru Holban.
Sau poate nu vor creşte. Nimeni nu ştie unde se pot opri preţurile căci România nu a mai trăit până acum acest tip de criză. Dezvoltatorii imobiliari sunt de altă părere: ?Preţurile vor continua să scadă, pentru că producătorii vor să asigure desfacere. Şi cum altfel pot face asta decât cu discounturi şi condiţii bune de plată?, a precizat Ionuţ Negoiţă, dezvoltator imobiliar.
Dar discountul este acum cuvântul magic şi pentru cei care au case construite şi vor să le vândă. Sub diverse forme ajung şi la 20% din preţ. Acum toată lumea vrea bani şi nimeni nu îi mai are. Unii spun că este o chestiune de zile până când nervii vânzătorilor vor plesni, şi, o dată cu ei şi preţurile.
În altă ordine de idei, criza financiară îngheaţă tot ce atinge. Două proiecte imobiliare au fost oprite la Constanţa din cauză că dezvoltatorul n-a mai primit credit. Cei care au dat avans îşi vor primi banii înapoi sau, în cel mai bun caz, se vor alege cu o casă în altă parte.
Investiţii sigure, locuinţe moderne, apartamente ideale de vacanţă, este modalitatea prin care încerca să vândă casele neconstruite, în Constanţa, West House - divizia din România a companiei cu capital norvegian şi britanic, RomReal. Şi a reuşit.
În Coralia Holiday, complexul început în septembrie anul acesta şi cel mai scump dintre toate, oamenii au dat deja avansul pentru 50% din apartamente. Oasis şi Central Apartaments, proiectele începute în primăvară, sunt rezervate în proporţie de 25%. Un metru pătrat costa între 950 şi 1.250 de euro pe metrul pătrat, în funcţie de mărime şi poziţionare. De banii aceştia, oamenii urmau să locuiască în zone bune ale oraşului, în apartamente de lux.
Visul s-a spulberat. Criza a lovit la rădăcină două dintre proiecte. Cei de la West House nu au reuşit să obţină finanţare de la bănci pentru Oasis Residence şi Central Apartaments. Construcţia celor aproape 500 de apartamente noi a fost oriptă.
Compania imobiliară a anunţat că îngheaţă două proiecte din Constanţa şi a început deja negocierile cu clienţii. Fie le returnează avansul, fie le oferă altă locuinţă în al treilea proiect rezidenţial, tot în Constanţa. Însă această soluţie ridică mari probleme.
Al treilea proiect, Coralya Holiday, are doar 36 de locuinţe, iar metrul pătrat este 1750 de euro. În plus, dezvoltatorul se gândea la un moment dat să suspende lucrările şi la această construcţie din lipsă de clienţi siguri. Acum spune că le va continua totuşi deoarece construcţia implică costuri de finanţare mai mici.
Dincolo de informaţiile neoficiale primite, reprezentanţii companiei nu vor să spună absolut nimic. Nici ei nu ştiu clar ce vor face în continuare, mai ales că firma mamă a retras comunicatul prin care spunea că îngheaţă două proiecte din Constanţa.
Observator

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close