Antena 3 CNN Actualitate În Norvegia posturile de radio nu vor mai emite în FM. Milioane de oameni vor fi afectaţi

În Norvegia posturile de radio nu vor mai emite în FM. Milioane de oameni vor fi afectaţi

În Norvegia posturile de radio nu vor mai emite în FM. Milioane de oameni vor fi afectaţi
06 Ian 2017   •   11:18

Norvegia este pregătită să devină prima ţară din lume care, săptămâna viitoare, va face trecerea de la
emisia radio analogică FM la emisia radio digitală, o transformare tehnologică care va fi urmărită cu atenţie de alte ţări care analizează o măsură similară, informează Reuters, citată de Agerpres.

Criticii susţin că guvernul de la Oslo se grăbeşte cu această tranziţie şi multe persoane ar putea să nu poată primi anunţurile de urgenţă transmise până acum via radio. Un motiv deosebit de îngrijorare sunt cele două milioane de autoturisme care rulează pe drumurile din Norvegia şi care nu sunt echipate cu receivere Digital Audio Broadcasting (DAB).

Potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie publicat luna trecută de cotidianul Dagbladet, 66% din norvegieni se opun renunţării la radioul FM şi doat 17% sunt în favoarea trecerii la emisia radio digitală. Cu toate acestea, Parlamentul norvegian şi-a dat acordul luna trecută pentru această tranziţie, convins de faptul că reţelele digitale permit transmiterea a zeci de programe în acelaşi spaţiu ocupat in prezent de câteva radiouri FM.

Închiderea reţelelor de radio FM (Frequency Modulation), introduse în anii 1950, va începe cu oraşul Bodoe, din nordul Norvegiei, la data de 11 ianuarie. Până la finele acestui an urmează ca toate posturile naţionale de radio FM vor introduce tehnologia Digital Audio Broadcasting (DAB), care potrivit susţinătorilor oferă o calitate superioara a sunetului.

"Suntem prima ţară care va renunţa la radioul FM dar sunt mai multe ţări care se îndreaptă în aceiaşi direcţie", a declarat Ole Joergen Torvmark, directorul Digital Radio Norway, care este deţinut de posturile naţionale de radio NRK şi P4. Torvmark a subliniat că principala preocupare este faptul că un adaptor digital pentru un aparat radio FM pentru un autoturism costă 1.500 coroane norvegiene (174,70 dolari).

"Sunt două milioane de autovehicule pe drumurile din Norvegia care nu au receivere DAB şi milioane de radiouri din casele norvegienilor nu vor mai funcţiona după închiderea reţelelor FM. În consecinţă există cu siguranţă un motiv de îngrijorare" a declarat parlamentarul Ib Thomsen, membru al Partidului Progresului, membru al coaliţiei guvernamentale.

Pentru acelaşi cost, emisia radio digitală în Norvegia va permite de opt ori mai multe posturi radio decât emisia radio analogică FM. Sistemul actual al unor reţele paralele FM şi digitale, care costă 250 milioane coroane (29 milioane de dolari) fiecare, afectează investiţiile în programe.

Elveţia are de gând să facă o trecere similară în 2020, iar Marea Britanie şi Danemarca se numără printre ţările care analizează o eventuală tranziţie la radioul digital. O tranziţie fără probleme la emisia radio digitală în Norvegia ar putea încuraja şi alte ţări să facă o tranziţie similară.

România nu şi-a asumat nicio obligaţie la nivel internaţional cu privire la întreruperea transmisiei analogice a posturilor de radio, asa cum este cazul televiziunii analogice terestre

×
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close