Antena 3 CNN Actualitate Industria HoReCa se pregăteşte mâine de grevă. Reacţia președintelui Asociației Barurilor și Restaurantelor

Industria HoReCa se pregăteşte mâine de grevă. Reacţia președintelui Asociației Barurilor și Restaurantelor

Industria HoReCa se pregăteşte de grevă, după ce Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a extins lista judeţelor în cazul cărora sunt instituite restricţii de funcţionare pentru terase, cluburi şi baruri.

Industria HoReCa se pregăteşte mâine de grevă. Reacţia președintelui Asociației Barurilor și Restaurantelor
Sursa foto: Hepta
de Iulia Gorgorin    |    18 Aug 2020   •   11:45

Una dintre cele mai afectate industrii de la începutul pandemiei se pregătește de grevă pentru că Guvernul nu a redeschis restaurantele. După începutul pandemiei, firmele din HoReCa au avut o scădere bruscă a cifrei de afaceri cu 70% față de anul trecut și a determinat închiderea a 40% din firmele de profil. 400.000 de angajați au fost afectați în mod direct.

Reprezentanții spun că nu sunt tratați corect și că în toate celelalte țări din UE, restaurantele au fost redeschise atât în interior cât și în exterior respectând normele în vigoare. Ei mai susțin că redeschiderea teraselor nu a dus la o creștere a numărului de îmbolnăviri.

Antreprenorii din turism cer redeschiderea imediată a restaurantelor și au transmis Guvernului și o listă de măsuri pe care le-ar putea lua.

Dacă cererile nu le vor fi îndeplinite, cei din HoReCa vor intra într-o grevă simbolică în primă fază de miercuri. Timp de o oră vor opri activitatea complet și vor afișa bannere cu mesaje precum:

- Ruinați o industrie pentru o iluzie

- 400.000 de vieți! O notă pe care nu vă permiteți să o plătiți.

- 400.000 de afectați fără a fi infectați

- 400.000 de vieți în pericol fără a fi infestate

Scrisoarea a fost trimisă Guvernului în urmă cu două săptămâni, însă până acum nu au primit niciun răspuns.

Radu Tiliţă, reporter Antena 3, a explicat care sunt nemulţumirile patronilor de baruri şi restaurante care ameninţă miercuri cu o grevă

''Noile reguli spun că în 17 judeţe din ţară, barurile şi terasele sau orice altă activitate care presupune servirea de produse alimentare sau băuturi alcoolice sau non-alcoolice îşi vor putea începe activitatea nu mai devreme de ora 6, dar vor trebui să închidă programul de lucru cu publicul la ora 24.

Totodată, activităţile de jocuri de noroc de la nivelul a 14 judeţe precum Argeş, Braşov sau Brăila vor începe la fel de la ora 6 la 24.

În urmă cu două săptămâni, cei din industria HoReCa au trimis o scrisoare către Guvern prin care aminteau faptul că în celelalte ţări ale Uniunii Europene, restaurantele au fost deschide păstrând normele de siguranţă şi distanţare socială, atât în interior cât şi în exterior.

Aceştia spun că această măsură ar trebui luată şi în ţară, dat fiind faptul că redeschiderea teraselor nu a dus la o creştere masivă a cazurilor de îmbolnăvire cu noul COVID-19. Astăzi este ultima zi în care cei din HoReCa aşteaptă un răspuns din partea Guvernului României. Dacă nu va da niciun răspuns, de mâine, cei din industria HoReCa vor intra pentru o oră într-o grevă în care vor opri activitatea tuturor teraselor din România, vor opri vânzarea de produse în semn de protest în faţa Guvernului'', a spus Radu Tiliţă, reporter Antena 3.

Daniel Mischie, președintele Asociației Barurilor și Restaurantelor a intervenit la Antena 3, unde a vorbit despre protestul care va avea loc mâine, asta dacă Guvernul nu va lua nicio măsură în acest sens.

''HoReCa doreşte ca miercuri între 17 şi 18 să iniţieze o acţiune de protest prin care să atragă atenţia Guvernului şi a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. În toate ţările din Uniunea Europeană restaurantele şi barurile sunt deschise, unele cu anumite restricţii şi altele fără restricţii şi în care numărul de persoane infectate cu COVID este mic (...) Reacţia Guvernului trebuie să fie schimbată. Ne dorim ca noi să scădem presiunea de pe terase din zonele turistice şi singurul lucru prin care putem face să se întâmple aşa ceva este resechiderea interioarelor de restaurante, evident cu anumite restricţii'', a spus Daniel Mischie la Antena 3.

×
Subiecte în articol: HoReCa protest daniel mischie
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close