Antena 3 CNN Actualitate Inedit Numele ne influențează viața. Impactul asupra carierei sau al căsniciei

Numele ne influențează viața. Impactul asupra carierei sau al căsniciei

Numele ne influențează viața. Impactul asupra carierei sau al căsniciei
05 Sep 2016   •   17:03

O serie de studii demonstrează că numele poate influenţa destinul oamenilor, în anumite situaţii. Fie că te ajută să promovezi mai uşor la job sau în găsirea partenerului potrivit, numele este o forţă puţin înţeleasă, dar cât se poate de reală, scrie Adevărul.

Încă din vremuri străvechi oamenii atribuiau numelor forţe nebănuite. Se credea că acestea pot influenţa destinul celui care le poartă. Conform credinţei populare, dacă o persoană era grav bolnavă, acesteia i se schimba numele pentru ca „necuratul” să nu o mai găsească. Dincole de credinţe, au apărut o serie de cercetări recente care arată cât de mult poate influenţa numele unei persoane traiectoria vieţii.

Dacă numele este uşor de pronunţat, persoana care îl poartă va fi promovată mai uşor

Într-un studiu al Universităţii din New York, cercetatorii au descoperit că persoanele cu nume uşor de pronunţat sunt avantajate la locul de muncă. „Când putem procesa o informaţie mai uşor, ajunge să ne placă mai mult”, explică psihologul Adam Alter. Totodată s-a constatat că societăţile cu nume mai simple şi simboluri uşor de reţinut evoluează mult mai bine pe piaţă.

Oamenii cu nume comune sunt angajaţi mult mai uşor

Cercetătorii unui studiu realizat la Universitatea Marquette au descoperit că persoanele cu nume comune sunt mai uşor acceptate şi plăcute.  De asemenea au mai multe şanse de a fi angajaţe, în comparaţie cu oamenii cu nume rare.  Acest lucru înseamnă că Ion, Maria şi Andreea sunt favorizaţi atunci când aplică pentru un job nou.

În cazul în care iniţiala numelui este mai aproape de începutul alfabetului, ai mai multe şanse să fii acceptat într-o instituţie şcolară de renume

Un studiu publicat în „Economics of Education Review” arată relaţia dintre litera de început a numelor a  90.000 de studenţi cehi şi şansele lor de admitere la şcoli competitive.    

Ei au descoperit că studenţii ale căror nume au fost aproape de partea de început a alfabetului care au aplicat la universităţi de renume, ale căror rezultate îi situa la limita admiterii, au avut mai multe şanse să fie accceptaţi în urma la contestaţiilor.

În cazul în care iniţiala numelui tău este mai aproape de sfârşitul alfabetului, probabil eşti un cheltuitor impulsiv    

Potrivit unui studiu, persoanele al căror nume încep cu ultimele litere din alfabet pot reacţiona mult mai uşor la strategii de promovare, în special ofertele cu reduceri considerabile.   O companie al cărui nume începe cu iniţialele tale te va angaja cu o mai mare uşurinţă Din moment ce ne identificăm cu numele noastre, preferăm lucruri care sunt similare. Într-un studiu al Universităţii din Gent, cercetatorii au descoperit că oamenii sunt mult mai uşor angajaţi în companii a căror denumire începe cu iniţaiala numelui lor.  

Persoanele cu nume nobil au mai mari şanse de a lucru într-o poziţie de rang înalt  

Într-un studiu european, cercetătorii au studiat numele şi funcţiile din cadrul câtorva companii germane. Cei cu nume nobil ocupau poziţii de conducere, în comparaţie cu angajaţii care aveau nume care făceau referire la ocupaţii comune cum ar fi Ciobanu, Cismaru sau Moraru. Acest lucru ar putea fi rezultatul unui raţionament asociativ, o teorie psihologică în care oamenii leagă în mod automat emoţiile şi cunoştinţele anterioare de cuvinte sau fraze similare. Este mult mai probabil să se căsătorească cu cineva cu un nume care sună asemănător Cercetări realizate la Universitatea din Columbia relevă faptul că datorită fenomenului de „egotism implicit”, oamenii tind să îi placă mult mai repede pe cei care le seamănă. Mai mult decât atât, cercetătorii au descoperit că oamenii sunt predispuşi să se căsătorească cu parteneri al căror nume sau prenume seamănă cu al lor.

Doi colegi de serviciu cu aceeaşi iniţială a numelui au şanse mai mari de a colabora bine

Cercetătorii de la Şcoala de Afaceri Wisconsin au constatat că membrii grupului care au în comun aceleaşi iniţiale au lucrat mai bine împreună, în comparaţie cu grupurile care nu deţin această caracteristică. Ei au au avut o mai mare performanţă, eficacitate colectivă, adaptare şi precizie.
 

×
Subiecte în articol: studiu nume influenta
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close