Antena 3 CNN Actualitate Inedit Solstițiul de vară 2018. De unde vine denumirea de solstiţiu. Sigur nu știai asta!

Solstițiul de vară 2018. De unde vine denumirea de solstiţiu. Sigur nu știai asta!

Solstițiul de vară 2018. De unde vine denumirea de solstiţiu. Sigur nu știai asta!
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    21 Iun 2018   •   11:00

Solstițiul de vară 2018. Denumirea de solstiţiu („Soarele stă”) este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mişcării Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia.

Solstițiul de vară 2018. Soarele aflându-se la culminaţie (pentru latitudinea medie a ţării noastre) la 67° 52' deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15 ore şi 32 de minute, durata nopţii fiind de numai 8 ore şi 28 de minute. Din acelaşi motiv şi crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeşte toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopţi albe”.

Solstițiul de vară 2018. După momentul solstiţiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopţii să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

Solstiţiul de vară 2018: 21 iunie, debutul verii astronomice, este cea mai lungă zi a anului

Solstiţiul de vară 2018. Solstiţiul de vară, 21 iunie, este cea mai lungă zi a anului 2018, eveniment care marchează debutul verii astronomice. Un moment semnificativ al anului, solstiţiul de vară este asociat cu diverse tradiţii populare în toată lumea, de sorginte păgână şi creştină.

Solstițiul de vară 2018. Legede și vrăji de solstițiul de vară

La români, solstiţiul de vară este legat de sărbătoarea Sânzienelor, marcată în ziua de 24 iunie. Sânzienele sunt, în mitologia românească, zâne bune din clasa ielelor, dar care atunci când nu le este respectată sărbătoarea devin surate cu Rusaliile, care sunt zâne rele.

Solstițiul de vară 2018. Legede și vrăji de solstițiul de vară. Noaptea de Sânziene este înconjurată de o aură de mister şi magie, fiind favorabilă vrăjilor şi descântecelor de dragoste.

×
Subiecte în articol: Soare solstitiu
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close