Antena 3 CNN Actualitate Atenție! Infecția pe care 90% dintre noi o avem în organism și este contagioasă. Devine periculoasă când sistemul imunitar este slăbit

Atenție! Infecția pe care 90% dintre noi o avem în organism și este contagioasă. Devine periculoasă când sistemul imunitar este slăbit

Infecția cu herpes nu se vindecă niciodată, 90% dintre noi o avem în organism și este contagioasă. Manuela Ravescu, medic specialist dermatolog, a explicat miercuri la ”Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea” de la ce apare herpesul, cum tratăm infecția și ce facem în această perioadă în care purtăm și mască de protecție.

Atenție! Infecția pe care 90% dintre noi o avem în organism și este contagioasă. Devine periculoasă când sistemul imunitar este slăbit
de Andreea Cigolea    |    16 Dec 2020   •   10:00

”Herpesul este o infecție virală(...). Există două tipuri de herpes simplex și anume tip 1 care determină infecții în jumătatea superioară a corpului, mai frecvent la nivel oral și la nivel facial, și herpes simplex tip 2 care determină infecțiile la nivel genital”, a spus medicul.

Majoritatea populației globului este infectată cu herpes. Sunt procente între 80 și 90%, depinde de continentul pe care s-au făcut măsurătorile. ”Deci, practic, aproape fiecare dintre noi avem acest virus pentru că o dată ce am căpătat această infecție cu herpes simplex ea nu are tratament”, a declarat dermatologul Manuela Ravescu.

Cum se manifesta herpesul 

Herpesul poate da febră, frisoane, stare de rău, chiar și dureri musculare. După această stare de rău generală, în două-trei zile se manifestă și simptomele locale care dau senzație de arsură, durere la început, și ulterior de prurit. 

Herpesul dispare de pe piele în peste 15 zile 

”Aceste vezicule care sunt cu lichid rămân timp de câteva zile după care ele se sparg, se elimina lichidul, moment în care bolnavul este foarte contagios și sunt înlocuite de cruste care mai au nevoie de încă aproximativ două săptămâni pentru a dispărea”.

Imunitatea este legată strâns cu apariția herpesului 

Potrivit medicului Manuela Ravescu, manifestarea herpesului depinde foarte mult de starea de imunitate a fiecăruia. 

Herpesul se declanșează și la frig

În sezonul rece se manifestă mai des infecția cu herpes. De asemenea, în caz de traumatisme și iritații locale.

Cum prevenim herpesul 

Dacă avem în anturajul nostru o persoană care are herpes trebuie să nu-i atingem pielea, mucoasele, leziunile, obiectele sale personale în perioada în care are simptomatologie clinică, deoarece aceasta este perioada de maximă contagiozitate.

Herpesul nu se vindecă

Herpesul rămâne în organism. Bolnavul care are herpes poate inclusiv în perioada în care nu are simptome clinice să fie contagios.

Sfat de Sănătate. 90% din populație are herpes. De ce apare și cum se manifestă

Virusul herpetic nu se ia de pe obiecte

Este foarte puțin probabil să se transmită prin obiecte, pentru că virusul herpetic trăiește foarte puțin în afara organismului dar se poate transmite prin sărut sau se poate transmite prin contact piele la piele.

Pasta de dinți nu ajută la vindecarea herpesului. De reținut! 

Când devine herpesul periculos 

Când herpesul apare pe o boală dermatologică preexistentă poate lua manifestări mult mai grave. Herpesul se poate întinde pe teritorii cutanate și mucoase mult mai mari. De asemenea, herpesul este foarte periculos când apare la nou-născut.

Putem face herpes de la mască?

Masca de protecție poate determina un mic traumatism local și dacă herpesul este apărut atunci se va vindeca mai greu, deoarece sub mască se creează un mediu cald și umed care nu este propice vindecării.

×
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close