Antena 3 Actualitate Inflaţia anuală a atins nivelul minim de după 1990. BNR a revizuit proiecţia pentru anul viitor

Inflaţia anuală a atins nivelul minim de după 1990. BNR a revizuit proiecţia pentru anul viitor

de N.B.    |    07 Noi 2011   •   12:24
Inflaţia anuală a atins nivelul minim de după 1990. BNR a revizuit proiecţia pentru anul viitor
Sursa foto: Foto: Agerpres

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a anunţat, luni, că Banca Naţională a României a revizuit în scădere proiecţia de inflaţie pentru anul viitor, de la 3,5 % la 3 %, informează Mediafax.

Guvernatorul BNR a comunicat, de asemenea, că prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an a fost revizuită în scădere de la 4,6 % la 3,3 %.

"Spunem două lucruri, până spre primăvara anului viitor va continua căderea preţurilor, a IPC, pentru că efectul de bază continuă. S-ar putea ca prin martie să fie în jur de 2% sau chiar mai puţin, apoi tot efectul de bază ne va împinge mai în sus spre vară. Nu vedem în vară scăderi de preţuri alimentare, ne menţinem conservatori. Avem amplitudini extrem de mari în acestă perioadă, de 2%. Pentru că în această perioadă am avut o scădere medie de 0,2%, efectul de bază va duce inflaţia de la 2%, sub 2%, spre 3,5-3,6% în toamnă. S-ar putea să avem în primăvară o rată a inflaţiei sub media UE", a afirmat Isărescu.

Preţurile de consum au scăzut în septembrie pentru a patra lună consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel că inflaţia anuală a coborât la 3,45%, nivelul minim de după 1990, şi a intrat în intervalul ţintit de BNR pentru acest an. Banca centrală ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 2-4%.

Guvernatorul BNR a adăugat că există un risc de abatere în sus a inflaţiei din evoluţia economiei, zona euro şi criza datoriei suverane, dar nu pe canalul creşterii economice, pentru că ar acţiona în direcţia dezinflaţiei, ci pe canalul încrederii şi presiunii asupra leului.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close