Antena 3 CNN Actualitate IGSU: În cazul cutremurelor, sistemul Ro-Alert nu va trimite notificări înaintea declanșării acestora

IGSU: În cazul cutremurelor, sistemul Ro-Alert nu va trimite notificări înaintea declanșării acestora

Sistemul Ro-Alert nu va transmite notificări înaintea declanșării cutremurelor, a transmis astăzi Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

IGSU: În cazul cutremurelor, sistemul Ro-Alert nu va trimite notificări înaintea declanșării acestora
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Mia Lungu    |    03 Noi 2022   •   10:05

Potrivit reprezentanților IGSU, sunt emise mesaje de avertizare a populației după producerea cutremurelor dacă acestea generează consecințe grave.

"În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)", a transmis IGSU.

Un cutremur cu magnitudinea 5,4 a avut loc în această dimineață, în județul Buzău.

Conform IGSU, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime.

De ce nu a trimis Ro-Alert niciun mesaj de avertizare la cutremur. Explicaţia lui Raed Arafat

Un cutremur de 5,4 a avut loc joi dimineaţă în România, fiind resimţit şi în alte cinci ţări, însă românii nu au primit mesaj Ro-Alert, aşa cum se aşteptau unii dintre ei.

Mesajele Ro-Alert au fost trimise în repetate rânduri cetățenilor, pentru a fi avertizați privind vremea nefavorabilă, prezența vreunui urs sau dispariţia unui copil.

În situația unui cutremur, autoritățile nu trimit avertizări Ro-Alert pentru a nu crea panică.

Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat în urmă cu ceva timp, că sunt două motive pentru care Ro-Alert nu trimite avertizări înaintea producerii unui cutremur.

"În primul rând, este foarte greu de prezis. Chiar dacă vine o informare cu 10 secunde înainte, riscul de a induce panică este foarte mare. 

Din cauza aceasta, nu putem să îl folosim astfel, deși avem planuri în viitor, însă doar după ce identificăm partea de folosire a populației, care nu trebuie să intre în panică și să fugă pe scări sau la lift", a explicat medicul Raed Arafat.

În țările în care se trimit astfel de alerte se fac exerciții de pregătire a populației de ani de zile.

×
Subiecte în articol: IGSU cutremure ro alert notificari
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close