Antena 3 CNN Actualitate Invazie de căpușe în Bucureşti. Zeci de oameni ajung zilnic la spital

Invazie de căpușe în Bucureşti. Zeci de oameni ajung zilnic la spital

Timpul petrecut în parc sau într-o zona verde ne poate aduce mari probleme, și asta pentru că a început invazia de căpușe. Numai în Capitală sunt zeci de pacienți care ajung zilnic la UPU și în camerele de gardă.

Invazie de căpușe în Bucureşti. Zeci de oameni ajung zilnic la spital
de Mia Lungu    |    Cristina Ştefan    |    29 Mai 2022   •   09:57

Și în unitatea UPU a spitalului Marie Curie din București medicii se confruntă zilnic cu pacienți mușcați de căpușe. Doctorii cer autorităților să ia mai multe măsuri și să aplice soluții anti-căpușe în spațiile verzi.

"De cele mai multe ori căpuşele nu dau borelioză, dar totuşi trebuie să fim atenţi, pentru că sunt situaţii în care putem avea infecţia borelioza. Dintre cei care fac infecţia ,5% pot ajunge şi la complicaţii importante dacă nu se face profilaxia", a precizat Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balş.

"Dacă se depăşeşte cu mult se observă faptul că insecta începe să se umfle,  adică suge sângele respectiv şi devine mult mai mare faţă de cum era iniţial. Părinţii să fie atenţi la copii, aceste căpuşe se pot prinde chiar şi de zona păroasă" spune Raluca Alexandru, purtător de cuvânt Spitalul Grigore Alexandrescu.

Aglomeraţia s-a instalat şi în cabinetele veterinare

"Clima s-a schimbat, nu mai aveam gerurile acelea puternice şi atunci găsim căpuşe pe căţei şi in idecembrie, ianuarie, februarie. Cea mai întâlnită şi cea mai gravă este babesioza dar există şi boala Lyme, borelioza, însă este diagnosticată mai rar, dar babesioza vine cu anemie, febră, letargie, forme digestive", spune Aurelian Ştefan, medic veterinar.

Astfel de simptome a avut şi căţeluşa Evelin, care are doar 2 luni şi jumătat. A ajuns în urmă cu o săptămână la spital, plină de căpuşe. A primit tratament de urgenţă, iar acum este bine, însă medicii au desi să o mai păstreze aici pentru supraveghere medicală. 

Specialiştii recomandă proprietarilor de câini şi pisici să meargă lunar să-şi deparaziteze animalele

×
Subiecte în articol: capuse
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close