Antena 3 CNN Actualitate Judecătorii cer noului Guvern deblocarea procesului de reformare a Justiţiei

Judecătorii cer noului Guvern deblocarea procesului de reformare a Justiţiei

Judecătorii cer noului Guvern deblocarea procesului de reformare a Justiţiei
Sursa foto: Justitie
21 Dec 2009   •   14:44

Judecătorii cer noului Guvern să ia măsuri pentru modernizarea Justiţiei. Magistraţii au făcut public un document arată deficienţele cu care se confruntă sistemul şi prin care solicită deblocarea procesului de reformare a Justiţiei. Judecătorii atrag atenţia că ignorarea acestor propuneri a dus la protestul judecătorilor şi procurorilor din toată ţara.

Cea mai urgentă solicitare este asumarea de catre noul Executiv a Pactului pentru Justiţie. Magistraţii mai cer recunoaşterea justiţiei ca domeniu strategic al României, îndeplinirea condiţiilor cerute de cooperarea europeană în Justiţie, precum şi garantarea independenţei reale a Justiţiei.

Documentul făcut public de către Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, numit "Propuneri pentru noul executiv privind buna guvernare a justiţiei", atrage atenţia că soluţiile trebuie sa aibă la bază rezolvarea deficienţelor înregistrate în Justiţie în ultimii ani.

Judecătorii îl acuză pe ministrul Justiţiei din ultimii doi ani de lipsă de viziune. Acesta este nimeni altul decât proaspătul ministru propus pentru Justiţie, Cătălin Predoiu. "Ministrul justiţiei in anii 2008 - 2009 nu a reusit sa propuna o strategie publica de continuare a reformei, pe care sa o fi discutat cu componentele justitiei si societatea civila. Aceasta atitudine a determinat lipsa de coerenta, de obiective pentru sistem si a constituit o dominanta a actiunii guvernamentale in acesti doi ani", se arată în Carta albă pentru Justiţie.

Judecătorii amintesc şi de gestionarea deficitară a justiţiei din punct de vedere financiar, care a culminat cu incapacitatea unor instanţe de a funcţiona corect.

Antena 3

×
Subiecte în articol: guvern
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close