Antena 3 CNN Actualitate Justiție Fostul trezorier PNL, Vlad Moisescu, audiat la DNA

Fostul trezorier PNL, Vlad Moisescu, audiat la DNA

Fostul trezorier PNL, Vlad Moisescu, audiat la DNA
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    28 Iul 2015   •   09:30
Fostul trezorier al PNL, Vlad Moisescu, a fost chemat la DNA marţi dimineaţă pentru a asista la o percheziţie informatică. 

Moisescu a fost pus sub învinuire în dosarul în care este urmărit penal şi Andrei Chiliman.

Procurorii au descoperit un contract încheiat la notar prin care soacra lui Vlad Moisescu a împrumutat-o pe soţia acestuia cu 670 milioane de euro, contract despre care procurorii DNA spun că este unul fictiv.
 
Primarul suspendat al Sectorului 1, Andrei Chiliman, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, consiliera personală a lui Chiliman, Ioana Costescu, şi consilierul local al Sectorului 1 Ion Brad sunt cercetaţi sub control judiciar, în dosarul privind atribuirea preferenţială de lucrări unor firme de la care aceştia ar fi primit "comisioane" de 10% din valoarea contractelor încheiate. 

De asemenea, procurorii au început urmărirea penală faţă de Vlad Octavian Moisescu şi Ioana Costescu, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, şi de liberalul Ion Brad, consilier local la Sectorul 1, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă.
 
Potrivit procurorilor, încă din 2004, după alegerile locale, la iniţiativa lui Vlad Moisescu, a fost constituit un grup infracţional organizat, format din acesta, Ioana Costescu, Andrei Chiliman şi Ion Brad (consilier local), grup care a avut ca scop comiterea unor fapte de corupţie şi asimilate acestora, care să genereze obţinerea unor comisioane cuprinse între 10% şi 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare, de la agenţii economici favorizaţi în câştigarea procedurilor de achiziţie publică, pe parcursul derulării contractelor încheiate cu primăria.
  
Banii primiţi de la reprezentanţii societăţilor comerciale au fost împărţiţi între Vlad Moisescu, Ioana Costescu şi Ion Brad, Andrei Chiliman şi filiala unui partid politic, în următoarele procente: 30% Andrei Chiliman; 15% Vlad Moisescu; 15% Ioana Costescu; 15% Ion Brad, 10% partidul respectiv - filiala sector 1.
 
Diferenţa de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcţionarilor care au sprijinit, în diferite modalităţi, la derularea activităţilor ilicite.
 
Conform sursei citate, grupul infracţional a obţinut de la reprezentanţii a două societăţi comerciale beneficiare ale unor contracte de lucrări publice (lucrări de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe din sectorul 1 al municipiului Bucureşti, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginţi de şantier) sumele de 300.000 de lei, respectiv 38.481.488 lei. 
 
Această din urmă sumă de bani a reprezentat un procent de 10% din plăţile făcute de Primăria Sectorului I Bucureşti către firma respectivă, în perioada 2007 - 2014, în baza contractelor încheiate cu instituţia publică menţionată, potrivit DNA.
 
Surse judiciare declarau că firma controlată de Gheorghe Boeru, Romair Consulting, ar fi avut contracte cu Primăria Sectorului 1, pentru consultanţă în activităţi precum lucrări de asfaltare şi anvelopări de blocuri. Angajaţi ai Primăriei, inclusiv primarul, ar fi cerut 10% din valoarea acestor contracte.

Sechestru de 3 MILIARDE de lei pe bunurile lui Chiliman, Moisescu, Costescu şi Brad. Chiliman contestă sechestrul pus pe averea sa.

 

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close