Antena 3 CNN Actualitate Justiție Medicii nu vor mai putea ocupa funcții de conducere în spitale până la 70 de ani. CCR a declarat legea neconstituțională

Medicii nu vor mai putea ocupa funcții de conducere în spitale până la 70 de ani. CCR a declarat legea neconstituțională

Medicii nu vor mai avea dreptul să ocupe funcții de conducere în spitalele publice, până la vârsta de 70 de ani. Legea a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională a României.

Medicii nu vor mai putea ocupa funcții de conducere în spitale până la 70 de ani. CCR a declarat legea neconstituțională
Sursa foto: Gettyimages
de Ioana Mircea    |    02 Noi 2023   •   18:21

Curtea Constituțională a României a declarat neconstituțională legea care permitea medicilor să poată ocupa funcții de conducere în spitalele publice până la vârsta de 70 de ani. 

Sesizarea făcută de USR și Forța Dreptei la Curtea Constituțională a fost admisă cu unanimitate de voturi, astăzi. 

Legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 150/2022 pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi a Legii 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății încălca principiului bicameralismului, potrivit comunicatului CCR.

Citește și: Medic arestat pentru că venea din când în când la muncă și încasa un salariu de zeci de mii de lei, în Neamț

Cei de la USR susțin că legea nu respecta nici principiul legalităţii, în condiţiile în care modificările privind ocuparea funcţiilor de conducere "nu au fost deloc justificate sau fundamentate”. 

Pe 22 octombrie, o ordonanță de urgență care completează Legea nr.95/2006 a fost adoptată de Guvern, în aceasta este prevăzut faptul că profesorii universitari și medicii vor putea rămâne în funcțiile de manageri de spitale publice și directori medicali până la vârsta de 70 de ani.  

Anterior, limita de vârstă pentru ocuparea funcției de manager de spital și director medical era de 67 de ani, potrivit adevarul.ro.

×
Subiecte în articol: medici spitale neconstituțională CCR functii
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close