Antena 3 CNN Actualitate Justiție Premierul Orban și-a pus Justiția în cap. Solicitare la CSM pentru apărarea independenței judecătorești

Premierul Orban și-a pus Justiția în cap. Solicitare la CSM pentru apărarea independenței judecătorești

Trei asociații ale magistraților cer Consiliului Superior al Magistraturii să apere puterea independenței judecătorești față de declarațiile premierului Ludovic Orban.

Premierul Orban și-a pus Justiția în cap. Solicitare la CSM pentru apărarea independenței judecătorești
Sursa foto: Hepta
de Maria Sabu    |    29 Iun 2020   •   21:15

Asociația magistraților din România, Uniunea Națională a Judcătorilor și Asociația judecătorilor pentru apărarea drepturilor omului au solicitat Secției de judecători din cadrul CSM să ia atitudine după ce Orban a atacat un complet al Curții de Apel București care a dispus suspendarea executării unui act administrativ ce avea ca oiect reorganizarea direcție juridice în cadrul Ministerului Finanțelor.

Premierul declara următoarele, pe 24 iunie 2020: ”E vorba de o suspendare care este decisă până la judecarea pe fond. Sigur, nu pot să nu îmi pun întrebări ce treabă există în această procedură. Cred că managementul unui minister trebuie să își organizeze ministerul așa cum consideră că e necesar. Nu suntem la primele astfel de decizii și aici chiar îndemn pe judecători să judece cu mai mare atenție. Dacă așa suspendă hotărâri de guvern privind reorganizarea unor ministere, reforma în ministere va fi întârziată”.

Magistrații au mai subliniat că este îngrijorător ca premierul României își dorește ca o serie de acte administrative să fie excluse de la controlul instanțelor și pentru că acest lucru nu este permis de lege, să încerce să obțină de facto acest rezultat prin solicitările publice îndreptate direct către judecători.

×
Subiecte în articol: justitie CSM
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close