Antena 3 CNN Actualitate Kelemen Hunor, nemulţumit: "Lucrurile care pentru ceilalţi sunt normale, nouă nu ni se permite să le facem"

Kelemen Hunor, nemulţumit: "Lucrurile care pentru ceilalţi sunt normale, nouă nu ni se permite să le facem"

Kelemen Hunor, nemulţumit: "Lucrurile care pentru ceilalţi sunt normale, nouă nu ni se permite să le facem"
Sursa foto: Foto: Agerpres
12 Noi 2016   •   17:52

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, la protestul pentru susţinerea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, că protestatarii au venit să îşi exprime "dezamăgirea şi supărarea" şi că lucrurile care pentru alţii sunt normale, maghiarilor nu li se permite să le facă.

La protestul organizat de Fundaţia Statusul Romano-Catolic au fost prezente circa 2.500 de persoane.

"Ca membru al Adunării Generale a Fundaţiei Statusul Romano-Catolic am venit aici pentru că suntem foarte dezamăgiţi şi supăraţi, am venit aici pentru că noi credem în adevăr şi în justiţie. Credem că nu poate fi închisă şcoala noastră doar prin autoritate, credem că domnul Ştefan Someşan (şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş - n.r.) nu a comis o ilegalitate în momentul în care a permis pentru refondarea Liceului Romano-Catolic. Suntem supăraţi pentru că ni se pare că în cei 100 de ani trecuţi parcă nu s-ar fi schimbat nimic. Suntem supăraţi pentru că experienţa noastră, tot ce am făcut prin muncă asiduă, încearcă să ni se ia şi suntem supăraţi pentru că tocmai când ne-am adunat puţin, atunci cu aroganţă şi cu mijloacele puterii ne doboară. Şi lucrurile care pentru ceilalţi sunt normale, nouă nu ni se permite să le facem, pentru că legea nu se respectă, nici la UMF şi nu este nimeni tras la răspundere pentru acest lucru", a declarat Kelemen Hunor, potrivit traducerii oficiale.

Kelemen Hunor a subliniat faptul că protestatarii nu cer altceva decât să se restituie bunurile şi şcolile confiscate de regimul comunist şi a subliniat că nici Biserica Romano-Catolică, nici directorul liceului, Zsolt-Jozsef Tamasi, urmărit penal, şi nici şeful ISJ Mureş, Ştefan Someşan, arestat la domiciliu, nu au făcut rău nimănui şi nu au comis nicio ilegalitate.

"Noi cerem înapoi bunurile care ni s-au luat şi şcolile care ni s-au închis în timpul comunismului. (...) Vă întreb, cui şi cu ce a făcut rău Tamasi Zsolt şi Liceul Romano-Catolic? Nici biserica, nici Tamasi Zsolt, nici inspectorul şcolar nu au făcut rău nimănui, nu au luat bunul nimănui, nu au făcut nicio ilegalitate. Suntem aici să spunem asta în faţa întregii ţări. Părinţii a 400 de elevi se încred în această şcoală şi doresc să îşi educe copiii aici. Cum să nu fim supăraţi când vedem că nişte denunţători naţionalişti ne transmit mesajul că 'Nu o să aveţi aici şcoală maghiară şi nu o să învăţaţi aici în limba maghiară'. Nu aveţi dreptul să decideţi pentru noi! Suntem şi dezamăgiţi, şi supăraţi. Suntem dezamăgiţi pentru că aproape de 100 de ani vedem că ceea ce s-a promis în 1918 nu este respectat. Suntem dezamăgiţi pentru că vedem că lucrăm degeaba, pentru că îmbogăţim România cu taxele noastre, cu impozitele noastre şi vedem că deşi am pornit-o pe un drum bun, noi, maghiarii din Transilvania, am reuşit să obţinem nişte rezultate, totuşi acestea se întorc împotriva noastră", a susţinut Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a spus că a fost renaţionalizat Colegiul Szekely Miko, se interzice utilizarea simbolurilor naţionale maghiare şi că, deşi maghiarii sunt supăraţi şi dezamăgiţi nu îşi vor pierde credinţa.

"De aceea am venit aici să spunem că nu vom renunţa, nu vom lăsa şcoala. Nu o să ne oprim şi nu o să dăm înapoi, dacă trebuie, ne ridicăm de jos şi a 100-a oară", a declarat Kelemen Hunor.

La protestul paşnic, organizat lângă Cetatea Medievală din Târgu Mureş, au luat parte numeroşi lideri politici ai UDMR, candidaţi ai formaţiunii, părinţi, elevi şi reprezentanţi ai bisericilor maghiare.

În cuvântarea sa, reprezentantul Fundaţiei Statusul Romano-Catolic, Hollo Laszlo, a spus că se utilizează orice mijloace ca funcţionarea liceului din Târgu Mureş să fie împiedicată, în timp ce reprezentanţii părinţilor au arătat că nu înţeleg care este intenţia organelor de anchetată în acest caz.

Reprezentanţii părinţilor au anunţat că vor face demersuri pentru adoptarea unui act normativ, pentru legalizarea situaţiei de la acest liceu.

Fiecare dintre participanţii prezenţi la manifestarea derulată sub genericul 'Nu vom lăsa şcoala!' au adus cu ei câte o carte pe care au donat-o Liceului Romano-Catolic.

Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Târgu Mureş au început o anchetă în cazul înfiinţării Liceului Teologic Romano-Catolic 'Rakoczi Ferenc' din Târgu Mureş, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, fiind arestat la domiciliu pentru abuz în serviciu şi uzurparea funcţiei, în timp ce directorul Liceului Teologic Romano-Catolic, Zsolt-Jozsef Tamasi, este urmărit penal sub control judiciar pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Kelemen Hunor protest
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close