Antena 3 CNN Actualitate Klaus Iohannis, ce se va întâmpla cu părinții în cazul copiilor care vor face școala online

Klaus Iohannis, ce se va întâmpla cu părinții în cazul copiilor care vor face școala online

Întrebat de către jurnaliști ce se va întâmpla cu părinții care trebuie să meargă la serviciu în cazul scenariului potrivit căruia școlile se vor închide din cauza numărului mare de cazuri, președintele Klaus Iohannis a declarat că ”este în discuție un scenariu similar cu cel pe care l-am avut în starea de urgență când părinții vor primi un ajutor pentru a putea sta împreună cu copiii acasă”.

Klaus Iohannis, ce se va întâmpla cu părinții în cazul copiilor care vor face școala online
Sursa foto: Hepta
de Laura Dinu    |    05 Aug 2020   •   20:10

Este în discuție un scenariu similar cu cel pe care l-am avut în starea de urgență când părinții vor primi un ajutor pentru a putea sta împreună cu copiii acasă.

Totuși, nefiind vorba de închiderea totală a școlilor, nu se poate lua o măsură care îi privește pe toți și într-un grup interministerial i-am rugat astăzi pe mai mulți guvernanți să lucreze rapid la un scenariu care poate fi pus în practică pentru a proteja și copiii, dar pentru a veni și în sprijinul părinților și sunt convins că în cel mai scurt timp vom avea o soluție legislativă corectă!”

Klaus Iohannis a anunțat că noul an școlar preuniversitar va începe pe 14 septembrie: ”Pentru majoritatea elevilor, asta înseamnă că vor merge efectiv la școală.”

Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă pe tema educației și a începerii noului an școlar, miercuri seară, la Palatul Cotroceni, după întânirea cu premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Educaţiei Monica Anisie, ministrul de Interne Marcel Vela, ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru, şeful DSU Raed Arafat şi alţi miniştri.

Klaus Iohannis a anunțat că noul an școlar preuniversitar va începe pe 14 septembrie: ”Pentru majoritatea elevilor, asta înseamnă că vor merge efectiv la școală.”

”Am avut o întâlnire foarte importantă cu premierul şi mai mulţi miniştrii şi secretari de stat. Tema discuţiei a fost începerea anului şcolar, situaţia învăţământului din România şi măsuri specifice în vreme de pandemia. S-au luat câteva decizii şi vă voi comunica datele cele mai importante pe care le avem acum şi deciziile luate astăzi, urmând să fie detaliate săptămânile care urmează.  Primul lucru important pentru elevi, părinţi – pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar.

Pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic la şcoală. Pentru a ţine cont de impactul pandemiei în fiecare şcoală, în fiecare localitate, au fost elaborate trei scenarii în funcţie de numărul de bolnavi din localitate. Aceste criterii sunt mai general valabile nu doar pentru şcoli, dar ele vor fi folosite şi pentru a evalua impactul pandemiei asupra şcolilor”, a declarat preşedintele.

Klaus Ioahnnis, cele trei scenarii după care elevii vor putea merge la școală începând cu 14 septembrie

Președintele a anunțat că școlile vor funcționa în funcție de 3 scenarii, stabilite în funcție de numărul de bolnavi din localitatea respectivă. 

- Scenariul VERDE înseamnă că în localitatea respectivă este mai puțin de o persoană infectată cu Covid-19, în ultimele 14 zile, la mia de locuitori. ”Toți elevii merg la școală, se țin cursuri normale.”, precizează președintele.

- Senariul GALBEN - 1-3 persoane infectate, în medie, în ultimele 14 zile, la mia de locuitori: ”O parte din activități se țin în școală și o parte în online. Grădinițele și primarul merg la școală, clasele ce se pregătesc de examene merg la școală, iar celelalte clase trebuie să facă loc de distanțare.”

- Scenariu ROȘU - mai mult de 3 cazuri, în medie, în ultimele zile. ”Școala se închide de tot, se învață doar online.”

Scenariul pentru fiecare școală urmează să fie stabilit de autoritățile locale: ”Aceste scenarii se folosesc pentru a descrie ce se întâmplă în şcoală. Felul în care va funcţiona fiecare unitate şcolară va fi decis local. Deci decizia se descentralizează la nivel de judeţ şi în funcţie de situaţia concretă locală se va decide dacă va funcţiona după scenariul 1 – verde, scenariul 2, galben cu risc mediu sau scenariul 3, roşu, care înseamnă că şcoala se închide de tot. Pentru fiecare judeţ Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va lua decizia privind scenairul”.

Președintele a precizat că, la momentul acesta, Bucureștiul și cele mai multe localități intră în scenariul verde. Sunt doar câteva localități care acum ar intra în scenariul galben și în jur de 50 de localități care intră sub incidența scenariului roșu.”

Școlile vor funcționa după reguli stricte, ce vor fi anunțate zilele viitoare

”Pentru vremuri de pandemie e nevoie de norme sanitare speciale. Ministerul Sănătății lucrează la aceste norme – ele implică norme de distanţare, igienă, dezinfecţie şi multe alte lucruri care vor fi făcute publice în zilele următoare. Anul şcolar preuniversitar începe pe 14 septembrie. Majoritatea copiilor vor merge efectiv la şcoală. Învăţământul online vine să completeze învăţământul acolo unde nu se pot ţine cursuri fizic. Decizia dacă elevii merg la şcoală sau învaţă online se ia pentru fiecare şcoală în parte la nivel de judeţ, sigur, la propunerea şcolii, a Inspectoratului şcolar”, a mai precizat Klaus Iohannis.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close